Poslopje, ki so ga zgradili po načrtih francoskega arhitekta Rudyja Ricciottija, je ena osrednjih pridobitev Marseilla, ki se letos ponaša tudi z nazivom evropska prestolnica kulture 2013. Muzej je edini na svetu, ki predstavlja dediščino Sredozemlja. Tudi sama stavba je na obali največjega francoskega pristanišča.

Muzej so gradili 13 let, gradnja pa je stala 190 milijonov evrov. Stavba iz kovine in stekla je s kovinskim mostom povezana s trdnjavo Saint Jean iz 12. stoletja. Arhitekt je o svoji stavbi dejal, da je "kot telo etiopskega atleta - ima njegove kosti in mišice, obenem pa 'meso' Ingresove kopalke".

Obiskovalci si lahko v muzeju ogledajo več kot milijon eksponatov s celotnega sredozemskega območja. Dve tretjini umetnin so pripeljali iz dveh pariških muzejev - Nacionalnega muzeja umetnosti in ljudskih tradicij ter Muzeja človeštva.

Mešanica umetnosti in etnologije
Po besedah predsednika muzeja MuCEM Bruna Suzzarellija bodo razstave obiskovalce navdušile, saj z eksponati združujejo ter ponujajo mešanico umetnosti in etnologije. Sredozemlje želijo prikazati kot izhodišče za skupno zgodovino in ustvarjanje dialoga med družbami ter kot nov javni prostor.

V muzeju bodo gostili tudi različne prireditve, med drugim razstave, projekcije filmov, koncerte in sredozemske kuharske delavnice.