Cyanometer meri modrino neba in prikazuje kakovost zraka, podatke pa pošilja v spletni arhiv. Foto: BoBo
Cyanometer meri modrino neba in prikazuje kakovost zraka, podatke pa pošilja v spletni arhiv. Foto: BoBo

"Cyanometer je oblikovan kot eleganten vmesnik, ki nagovarja pereč ekološki izziv onesnaženosti zraka, z referenco na znanstveno fantastiko. Kot dinamična, nenehno spreminjajoča se skupltura se sočasno ozira v prihodnost in v preteklost," je v obrazložitvi nagrade zapisala žirija bienala.

Instalacijo, ki je bila postavljena tudi v Ljubljani, si lahko zdaj ogledajo obiskovalci v Vroclavu. Cyanometer je monolit, ki meri modrino neba in prikazuje kakovost zraka, podatke pa pošilja v spletni arhiv. Gre sicer za orodje, ki ga je leta 1789 zasnoval švicarski fizik in alpinist Horace-Benedict de Saussure, da bi izmeril modrino neba in s tem skušal napovedati vreme. Instalacija je bila v Ljubljani sprva postavljena kot del programa Zelene prestolnice 2016, vendar se je mesto odločilo, da jo bo obdržalo kot stalno postavitev.

Nika Oblak in Primož Novak sta posebno omembo kritikov in urednikov umetniških revij prejela za kinetično instalacijo Border Mover, ki se ukvarja s problemom sodobnega posameznika, ujetega v poplavo moderne tehnologije in rutino vsakdanjika, ki vse bolj spominja na enoličnost samodejnega delovanja strojev.

Glavna nagrada Poljakom
Glavno festivalsko nagrado je prejela poljska instalacija We - The Common Body, ki so jo pripravili Elvin Flamingo, Radoslaw Deruba in Patryk Chylinski.

Martin Bricelj Baraga je medmedijski umetnik, producent in kurator. V svojih interaktivnih projektih, avdiovizualnih performansih in kolaborativnih delih raziskuje kompleksna razmerja med človekom in tehnologijo, zanimajo pa ga tudi socialni vidiki sodobne popkulture ter politične razsežnosti posredovanih resničnosti. Fascinacijo nad tehnologijo v svojih delih pogosto prepleta z elementi znanstvene fantastike.