Že letos se bodo začele priprave na počastitev 150. obletnice arhitektovega rojstva, ki bo čez pet let. Poleg tega želijo arhitekta vzpostaviti kot ikono mesta Ljubljane, saj je prav Plečnik Ljubljani dal tisti poseben pečat, po katerem se loči od drugih mest. Foto: BoBo
Že letos se bodo začele priprave na počastitev 150. obletnice arhitektovega rojstva, ki bo čez pet let. Poleg tega želijo arhitekta vzpostaviti kot ikono mesta Ljubljane, saj je prav Plečnik Ljubljani dal tisti poseben pečat, po katerem se loči od drugih mest. Foto: BoBo
Plečnikova hiša
Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) v Plečnikovi hiši, ki jo upravljajo, za letos načrtujejo štiri razstave, posvečene Plečniku. Prvo z naslovom Plečnik in Brioni so že odprli. Na njej so predstavljeni javnosti do zdaj neznani izvirni načrti paviljona in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Slovenija je posejana z biseri Plečnikove umetnosti, predstavljeni objekti pa so spodbuda k ogledu njegovih stvaritev.

Jože Plečnik se je rodil leta 1872 v Ljubljani. Obiskoval je umetnoobrtno šolo v Gradcu, nato se je na Dunaju vpisal na umetnostno akademijo, na arhitekturni oddelek, ki ga je vodil Otto Wagner. Po končanem študiju in študijskem bivanju v Italiji se je za dobrih deset let ustalil na Dunaju. Sprva je delal v Wagnerjevem ateljeju, nato kot samostojni arhitekt.


Med letoma 1911 in 1921 je živel v Pragi, kjer je bil profesor na umetnoobrtni šoli. Leta 1920 je bil imenovan za arhitekta Praškega gradu, poleg tega je sprejel mesto profesorja na novoustanovljeni fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1921 se je preselil v Ljubljano, nato pa do leta 1934, ko je sodeloval pri obnovi Praškega gradu, veliko potoval med Prago in Ljubljano. Umrl je na svojem domu v Trnovem.

"Umetnik za ljudstvo"
Ko se je Plečnik po dolgem bivanju v tujini leta 1921 vrnil v domovino, se je posvetil delu za svoj narod. Kot je ob njegovem grobu dejal Josip Vidmar, je bil pravi ljudski umetnik. Znal je prisluhniti vsemu, kar so naši predniki kdaj koli dobrega ustvarili.

To ljubezen je Plečnik prenašal tudi na svoje študente in jim odpiral oči za vrednote naše davne ustvarjalnosti. Uporabljal je domača gradiva in iz njih izvabljal dotlej skrite estetske vrednosti. Osrečevalo ga je, če so tudi preprosti ljudje njegovo umetnost sprejeli za svojo. Po vojni obnovljena cerkev v Zgornjih Stranjah pri Kamniku je zgovoren primer takšnega sodelovanja, kjer se je Plečnik mojstrsko prilagodil sposobnostim in znanju domačih obrtnikov.

Povečana cerkev v prekmurski Bogojini je eden temeljnih kamnov moderne evropske sakralne arhitekture. Med njo in številnimi spomeniki, znamenji in kapelicami je širok razpon genialnih arhitekturnih domislic, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Razstava vas bo čakala mesec dni
Razstava, ki je nastala v sodelovanju s poznavalcem Plečnikovega opusa Damjanom Prelovškom, tudi avtorjem fotografij, bo na ogled do 28. februarja. Kot so sporočili iz Mestne občine Ljubljana, kjer letos zaznamujemo Plečnikovo leto, predstavlja eno v nizu številnih razstav in dogodkov, ki se bodo letos zvrstili v slovenski prestolnici.

Čajanka o Plečniku
Ob Plečnikovem rojstnem dnevu
Čajanka o Plečniku
Ob Plečnikovem rojstnem dnevu