Danska je poleg drugih skandinavskih držav znana po modelu socialne države in socialne politike, ki sta se razvili po drugi svetovni vojni. Na fotografiji eno temeljnih del danske arhitekture -  delavsko naselje Bredalsparken. Foto: Helga Theilgaard/Gliptoteki HAZU
Danska je poleg drugih skandinavskih držav znana po modelu socialne države in socialne politike, ki sta se razvili po drugi svetovni vojni. Na fotografiji eno temeljnih del danske arhitekture - delavsko naselje Bredalsparken. Foto: Helga Theilgaard/Gliptoteki HAZU
Kako smo živeli - danska arhitektura med letoma 1945 in 1975
Športni center Kildeskovshallen velja za enega arhitekturno najvidnejših danskih športnih objektov iz zadnjega obdobja. Foto: Gliptoteki HAZU

Razstava Kako smo živeli - danska arhitektura med letoma 1945 in 1975, ki bo na ogled še do 2. novembra, prek maket, risb in fotografij predstavlja nove ideale in standarde v načrtovanju in gradnji ter nastanek novih tipov arhitektur v stanovanjski gradnji s poudarkom na potrebah uporabnikov.
Postavitev na primeru danske arhitekture, ki je nastala med letoma 1945 in 1975, izpostavi še danes navdihujoče ideje in odpira vprašanje, ali je še vedno mogoče graditi na temelju takšnih idealov in vrednot.
Danska, ki je iz druge svetovne vojne izšla brez večjih žrtev in z dobro ohranjeno infrastrukturo, je kmalu dosegla naglo gospodarsko rast in vse večjo industrializacijo. To je pripeljalo do nekaterih družbenih sprememb, vedno večje potrebe po gradnji stanovanj, tovarn in poslovnih objektov, pa tudi šol in bolnišnic.
Znamenita Bredalsparken in Kildeskovshallen
Pobliže je predstavljeno delavsko naselje Bredalsparken, ki velja za eno temeljnih del danske arhitekture. Naselje obsega vrsto trinadstropnih hiš, enoetažne hiše z dvorišči in trgovski kompleks, vse skupaj obdajajo parki in zelenice, med objekti so urejene ceste in pešpoti. Arhitekt Svenn Eske Kristensen je želel zasnovati delavsko naselje, ki bi že navzven odražalo napredek in blaginjo. Predstavljen je tudi športni center Kildeskovshallen, ki velja za enega najlepših in arhitekturno najvidnejših danskih športnih objektov iz zadnjega obdobja.
Razstavo je postavila Hrvaška zbornica arhitektov v sodelovanju z Gliptoteko HAZU, dansko agencijo za kulturo Kulturstyrelsen in veleposlaništvom Kraljevine Danske v Zagrebu.