Trenutno je na ogled 62 del, najobčutljivejše umetnine pa bodo postopno menjali, tako da bo postavitev nenehno živa. Foto: BoBo
Trenutno je na ogled 62 del, najobčutljivejše umetnine pa bodo postopno menjali, tako da bo postavitev nenehno živa. Foto: BoBo
false
Vanda Mušič, umetnikova nečakinja, je v nagovoru dejala, da se je zbirka ohranila tudi na račun osebnega odrekanja v težkih časih, zdaj pa je pravi čas, da je vsem na ogled. Foto: BoBo
Mušičeva stalna zbirka v Narodni galeriji

Nacionalna zbirka likovne umetnosti do zdaj še nikoli ni prejela tako velike donacije. Družina umetnikovega brata je namreč galeriji poklonila 56 umetnin iz družinske zbirke, nadaljnjih 88 pa posodila za krajše ali daljše obdobje. Tem pa se je pridružilo še sedem Mušičevih del iz galerijske zbirke. Dela so nastala med letom 1935, kmalu po tem, ko je umetnik sklenil študij na zagrebški akademiji, in letom 1999, ko je ustvaril zadnje serije.

Zamisel za poklon del Mušičevih del Narodni galeriji in s tem slovenski javnosti je nastala predvsem v želji, da bi v teh materialističnih časih "prinesla med nas neko spodbudo, nekaj lepega in duhovnega", je povedala umetnikova nečakinja Vanda Mušič. Kot je dodala, se je zbirka ohranila tudi na račun osebnega odrekanja v težkih časih, zdaj pa je pravi čas, da jih omogoči vsem na ogled.

Trenutno na ogled 62 del; dela se bodo menjavala
Zbirko so postavili v dveh pritličnih dvoranah prenovljene palače in po besedah direktorice galerije nadgrajuje stalno zbirko, ki so jo javnosti predali januarja letos. Trenutno je na ogled 62 del iz različnih obdobij in različnih tehnik, najobčutljivejše umetnine pa bodo postopno menjali, tako da bo postavitev nenehno živa, je še dejala Jakijeva. Dela na papirju bodo tako menjali na pol leta. Prva menjava se postavitvi obeta novembra, ko bo zamenjana skoraj polovica del.

Obiskovalca ob vhodu na razstavo pozdravljata umetnikov avtoportret in portret njegove žene Ide Mušič Cadorin. Deli je Narodna galerija decembra lani pridobila na dražbi v Trstu. Poleg njiju bo postavljeno delo Tihožitje z morskimi sadeži, s katerim so želeli v galeriji opomniti, da je Mušič določene motive slikal vse življenje.

"Absolutne dragocenosti so Mušičeve najbolj osebne risbe, ki jih je podarjal družini, še posebej pa nečakinji Vandi," je še pred odprtjem zbirke povedala vodja projekta Mateja Krapež. Med svetovno znanimi podobami iz serije konjičkov bodo na primer razstavljene male, osebne risbice, ki jih je Mušič kot rojstnodnevna darila ustvaril posebej za nečakinjo. Prav tako bo na ogled družinska božična voščilnica s konjički, izdelana v tehniki suhe igle.

Stalna postavitev po besedah Jakijeve razgrinja umetnine mednarodno uveljavljenega umetnika in človeka več domovin iz različnih obdobij, v različnih likovnih tehnikah, predstavljene pa so večinoma tudi vse njegove serije, od Beneških vedut in konjičkov ter kraške zemlje do portretov in avtoportretov, pa tudi dela iz njegovega najpresunljivejšega cikla Nismo poslednji.

Pahor: Mušičeva dediščina pripada evropski kulturni dediščini
Slovesnosti ob odprtju stalne zbirke se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril, da smo lahko Mušiču hvaležni ne le, ker je njegova umetnost del evropske dediščine, ampak tudi zato, ker je svoje osebne stiske izpričal skozi umetnost kot neke vrste odpuščanje. Omenil je tudi njegovo prijateljstvo s francoskim predsednikom Francoisom Mitterandom, pri katerem je posredoval za priznanje Slovenije.

Odprtja se je udeležil tudi poznavalec Mušičevih del Jean Clair, član Francoske akademije znanosti in umetnosti, ki bo o umetnikovem delu spregovoril v četrtek.

Mušičeva stalna zbirka v Narodni galeriji