Nicole Wermers: Infrastruktur 2015. Foto: Herald St, London/Tate Britain
Nicole Wermers: Infrastruktur 2015. Foto: Herald St, London/Tate Britain
Bonnie Camplin: The Military Industrial Complex.
Bonnie Camplin: The Military Industrial Complex. Foto: South London Gallery/Tate Britain

Letošnja žirija nagrade, ki jo podeljujejo galerije Tate, je v ožji izbor vključila londonsko umetnico Bonnie Camplin, v Nemčiji rojeno Nicole Wermers, kolektiv Assemble in v Kanadi rojeno umetnico, ki prav tako ustvarja v Londonu, Janice Kerbel.
Ta je žirijo prepričala z opernim delom DOUG, performansom, v katerega je vključila devet skladb, ki pripovedujejo o prav toliko pogubnih dogodkih. Izhajala je iz zgodovine opernih libretov, besedil balad in nesmiselnega nasilja v animiranih filmih.
Londonski kolektiv Assemble se je med nominirance uvrstil s projektom, ki je posledica odziva na pobudo prebivalcev liverpoolske četrti Toxteth. Da bi preprečili načrtovano rušenje propadajočega okoliša Granby Four Streets, so angažirali kolektiv okoli 16 ustvarjalcev, vseh starih manj od 30 let, ki so v sodelovanju s stanovalci uspešno oživili pozabljeno naselje. "Njihovi arhitekturni prostori in okolje spodbujajo neposredno akcijo in privzemajo pristop "naredi-sam"," je zapisala žirija.
V Londonu živi in ustvarja tudi Nicole Wermers, ki je nominirana za Infrastrucktur, skupek kolažev, instalacij in skulptur, ki po besedah žirije raziskujejo, kako si potrošniška kultura prisvaja umetnost in oblikovanje. Bonnie Camplin se predstavlja z delom The Military Industrial Complex (Vojaški industrijski kompleks), ki s prepletom risbe, glasbe, videa in zapisa ustvarja kritiko obstoječih struktur moči.
Kdo se bo pridružil velikim?
Turnerjevo nagrado, ki z nagrajevanjem kontroverznih umetniških projektov v britanski javnosti pogosto dviguje prah, bodo letos podelili že 31. Do zdaj so nagrado prejeli priznani umetniki, kot so Aniš Kapur, Damien Hirst in Gilbert and George. Dela letošnjih nominirancev bodo brezplačno na ogled med letošnjim oktobrom in januarjem 2015 na umetniškem prizorišču Tramway v Glasgowu. Nagrajenec bo znan 7. decembra, poleg pozornosti galeristov pa mu nagrada prinese tudi 25.000 funtov.