Rihard Jakopič: Mesečina, cca 1900. Kolekcija MSUB Foto: Zbirka MSUB
Rihard Jakopič: Mesečina, cca 1900. Kolekcija MSUB Foto: Zbirka MSUB
Sava Šumanović: Pijana lađa, 1927. Kolekcija MSUB Foto: Zbirka MSUB
Vilko Gecan: U krčmi, 1922. Kolekcija MSUB Foto: Zbirka MSUB
Nadežda Petrović: Pogreb u Sićevu, 1905. Kolekcija MSUB. Foto: Zbirka MSUB

Muzej sodobne umetnosti v Beogradu bo razstavo Sto del iz zbirke Muzeja sodobne umetnosti. Jugoslovanska umetnost od leta 1900 do 1945 pripravil v Muzeju zgodovine Jugoslavije. Razstava bo odprta od 29. marca do 18. maja.
Pregled celotnega stoletja iz tehničnih razlogov ni mogoč. Prikazali bodo del zbirke iz prve polovice 20. stoletja, ki je zaradi zgodovinske oddaljenosti najslabše poznan širši javnosti in mlajšim generacijam, zato zasluži si posebno pozornost, je povedala Mišela Blanuša, kustosinja razstave. S tem želijo premostiti vrzel v predstavljanju umetnosti 20. stoletja, ki nastaja zaradi zaprtja stavbe Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu (MSUB). To so zaradi prenove zaprli že pred sedmimi leti.
Brez sogovornika na ministrstvu
Kaj bo z rekonstrukcijo stavbe in kdaj se bo muzejska stavba spet odprla, se ne ve. Muzej se spopada z ignoranco države. Po besedah v. d. direktorja MSUB-ja Vladislava Šćepanovića je to že tretja razstava, ki jo organizirajo letos in za katero niso dobili nobene državne podpore. Čeprav so z ministrstvom že večkrat skušali vzpostaviti dialog, saj bi morali nadaljevati tudi rekonstrukcijo muzejske zgradbe na Ušću, na ministrstvu ne najdejo sogovornika.
Afirmacija zbirke in predstavitev javnosti
Muzejska zbirka je osnovna identitetna izkaznica vsake muzejske ustanove in nemožnost javne postavitve te zbirke je pustila dolgoročne posledice na delovanje muzeja ter opravljanje njegove družbene, kulturne in izobraževalne funkcije, so zapisali v muzeju. Tokratna razstava bo kot gostujoča razstava v Muzeju zgodovine Jugoslavije izpostavila posamezna dela s ciljem, da afirmira zbirko MSUB-ja oziroma njen del, ki omogoča spoznavanje z bistvenimi in značilnimi pojavi omenjenega obdobja jugoslovanskega in srbskega modernizma, a brez želje, da bi intervenirala v pripoved zgodovine moderne umetnosti.
Na razstavi bodo predstavljena dela Đorđa Andrejevića - Kuna, Antuna Augustinčića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića, Avgusta Černigoja, Marijana Detonija, Petra Dobrovića, Lojzeta Dolinarja, Vilka Gecana, Krsteta Hegedušića, Riharda Jakopiča, Ignjata Joba, Milana Konjovića, Franceta in Toneta Kralja, Frana Kršinića, Mirka Kujačića, Mila Milunovića, Petra Palavičinija, Milene Pavlović Barili, Mihaila Petrova, Nadežde Petrović, Zore Petrović, Vase Pomorišca, Ivana Radovića, Marka Ristića, Tome Rosandića, Veljka Stanojevića, Eduarda Stepančiča, Sretena Stojanovića, Zlatka Šulentića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Vana Živadinovića Bora ...
Avtor postavitve je Dejan Sretenović, razstavo pa bo spremljal tudi program predavanj, tematskih vodenj po razstavi in izobraževalnih delavnic.