Esslove nagrade so prvič podelili v Moderni galeriji v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Esslove nagrade so prvič podelili v Moderni galeriji v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Esslove nagrade
Za lažji prodor mlade umetnosti v mednarodni kulturni prostor. Foto: RTV SLO

Poleg del dobitnikov nagrad, ki jih je avstrijska zasebna zbirka Essl ob sodelovanju z likovnimi akademijami Slovenije, Hrvaške, Slovaške, Češke in Madžarske prvič podelila maja v Moderni galeriji v Ljubljani, pa so odprli tudi razstavo Hotspots. Ta ponuja vpogled v umetniško delovanje iz Amsterdama, Berlina, Londona, Pariza in z Dunaja. Kot Esslovi nagrajenci se tako s slovenskega prostora predstavljajo Julijan Borštnik, Marko Požlep in Gašper Jemec, Karlheinz Essl pa je poleg nagrajencev povabil še dva umetnika, ki nista bila nagrajena, a so se mu zdele njune stvaritve zelo prepričljive.

Spodbujanje mlade umetnosti
Esslove nagrade so namenjene spodbujanju in uveljavljanju sodobne umetnosti iz srednje in jugovzhodne Evrope, prvič pa je nagrajence med 300 prijavami izbirala žirija pod vodstvom Sini Zein in Andreasa Hofferja. Ob tem so upoštevali ustvarjanje v slikarstvu, videu, fotografiji in skulpturi. Prvi nagrajenci so v sodelovanju z bauMaxom dobili po 5.000 evrov, druga nagrada pa je znašala po 2.000 evrov.

Mladi izbirajo mlade
Razstava Hotspots, ki je tako kot razstava Esslovih nagrajencev nastala v okviru foruma Emerging artists, predstavlja različne oblike samoorganizacije. Kuratorka Christine Humpl je iz vsakega mesta (Amsterdama, Berlina, Londona, Pariza in Dunaja) izbrala po enega umetnika, ki je v svojem kraju deloval kot kurator in kot tak odločal, kdo iz njegovega okolja se bo predstavil kot razstavljavec.