Razstave
(4)
Marica Nadlišek Bartol
Prva urednica Slovenke je bila Marica Nadlišek Bartol, intelektualka velikega formata, ki je vzpostavila mrežo odnosov, v kateri so bili vsi slovenski intelektualnci tistega časa. Foto: dLib
Tržaške Slovenke
V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru odpirajo razstavo Tržaške Slovenke. Z razstavo se želijo spomniti prvega izida Slovenke, postavitev pa je ob svoji 70-letnici pripravila Narodna in študijska knjižnica iz Trsta. Foto: Narodna in študijska knjižnica iz Trsta
Mladika
Na odprtju razstave ob bodo predstavili tudi zbornik Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem, ki je posvečen primorskim avtoricam od konca 19. stoletja do sodobnosti. Na predstavitvi bodo prisotne urednica zbornika Marija Pirjevec in avtorice treh izmed prispevkov, Jasna Čebron, Karin Marc Bratina in Vladka Tucovič. Foto: Wikipedia Commons

Razstava Tržaške Slovenke tudi v poklon 120-letnici prvega izida časopisa Slovenka

Tudi ob 70-letnici Narodne in študijske knjižnice iz Trsta
9. januar 2018 ob 09:29
Koper - MMC RTV SLO, STA

Časopis Slovenka je "odločno nasprotoval prevladujoči ideologiji, ki je s pomočjo medicinskih študij in evgenike dokazovala šibkost ženskega telesa in tako opravičevala zamejitev ženske prisotnosti in delovanja zgolj na zasebno sfero".

Uvodne besede je zapisala urednica Marta Verginella v knjigi Slovenka. Prvi ženski časopis (1897–1902) z besedili sedmih avtoric. V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru bodo popoldne odprli razstavo Tržaške Slovenke, ki jo je ob obletnici izida prvega ženskega časopisa Slovenka pripravila Narodna in študijska knjižnica iz Trsta.

Trst, ženskemu delovanju naklonjeno mesto
Hkrati se z razstavo želijo spomniti prvega izida Slovenke, prvega slovenskega ženskega tiskanega medija v takratnem slovensko govorečem delu avtro-ogrske monarhije. Slovenka je prvič izšla leta 1897 v Trstu, torej v mestu, ki je bilo naklonjeno ženskemu delovanju.


Ob predstavitvi knjige v preteklem mesecu je njena urednica pojasnila: "Mladi liberalni krogi so podpirali ženski vstop v javnost. Marica Nadlišek je že pred urednikovanjem Slovenke pisala v tržaški Edinosti in si prizadevala, da bi tudi ženske in dekleta delovala v nacionalnih vrstah". Marica Nadlišek Bartol, prva urednica Slovenke, je bila intelektualka velikega formata, ki je vzpostavila mrežo odnosov, v kateri so bili navzoči vsi slovenski intelektualci tistega časa.

Slovenka je tako v slovenskem narodno zavednem okolju izobraženim ženskam omogočila prostor javnega nastopanja in organiziranja. Revija je spodbujala k pisanju in pesnjenju ter je rušila tabuje, ko je pisala o pravici do splava, kontracepciji, spolnosti pred poroko, homoseksualnosti in drugih temah.

Prostor, naklonjen razvoju leposlovja
Velik novinarski podvig na prelomu 20. stoletja je dolgo veljal za nekakšno vadnico ženskega leposlovnega pisanja. V Slovenki so med drugim objavljale Zofka Kveder, Karla Ponikvar Grmek, Elvira Dolinar, Vida Jeraj in Kristina Šuler.

Tako bodo ob odprtju koprske razstave predstavili tudi zbornik Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem, ki ga je izdala tržaška založba Mladika v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm in ki vsebuje 29 prispevkov različnih avtorjev iz zamejstva in matice, posvečenih primorskim avtoricam od konca 19. stoletja do sodobnosti.

Odprtje razstave Tržaške Slovenke v avli Knjižnice Srečka Vilharja v Kopru bo drevi ob 18. uri, na ogled pa bo do 31. januarja.

VIDEO
Ženska literarna dejavnost na Primorskem
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Snežinkica
# 09.01.2018 ob 09:50
Časopis Slovenka je "odločno nasprotoval prevladujoči ideologiji, ki je s pomočjo medicinskih študij in evgenike dokazovala šibkost ženskega telesa in tako opravičevala zamejitev ženske prisotnosti in delovanja zgolj na zasebno sfero".

Tudi danes še obstajajo ideje in študije, ki zagovarjajo vkalupljene ideje o spolu , ki ga najenostavneje ponazarja popularno reklo "Moški so z Marsa, ženske iz Venere" in katerih glavni cilj je dominacija enega spola nad drugim. Sicer v precej milejši obliki kot včasih, za kar gre velika zahvala tudi pogumnim ženskam o katerih je govora v tem članku, pa vendarle, kar je razlog, da je feminizem še vedno zelo aktualno in potrebno gibanje
Pinko Palinko
# 09.01.2018 ob 17:36
Še en dokaz, kako usodna je bila za Slovenijo izguba Primorske po 1. sv. vojni in še posebej Trsta. Ne samo za Primorsko, ampak tudi za preostanek Slovenije, ki je tako postala še bolj zaplankana in konservativna, kar je potem vodilo v ekstremizme na obeh straneh v 2 sv. vojni.
nuLanuLa
# 09.01.2018 ob 12:24
Živele razlike; ker nas bogatijo. Če pa se pri kakšnem bitju poigrajo spolni hormoni, s tega ni treba delati politike, kaj šele ideologije, saj je vse skupaj le biologija.
fafaron
# 09.01.2018 ob 19:53
Recimo aktivizmu, feminizmu, paradm ponosa HVALA.

Če dobim en sam minus, bom takoj pograbil revolver in si sodil sam (hec).
Kazalo