José del Castillo: Alegorija umetnosti, italijanska skicirka I, stran 3, iz leta 1762. Foto: Museo Nacional del Prado Madrid
José del Castillo: Alegorija umetnosti, italijanska skicirka I, stran 3, iz leta 1762. Foto: Museo Nacional del Prado Madrid

Te likovne popotniške dnevnike, ki so bili nepogrešljiv element njihovega študijskega procesa, med katerim so se morali seznaniti z vsemi referenčnimi umetniškimi deli, trenutno razstavljajo v madridskem muzeju Prado. Pod naslovom Rim v tvojem žepu - skicirke umetnikov iz 18. stoletja so razstavljene skicirke umetnikov, ki so nastale med letoma 1758 in 1764, ko so se umetniki v večnem mestu izpopolnjevali s pomočjo štipendije Kraljeve akademije lepih umetnosti San Fernando.
Na razstavi, ki bo na ogled do 19. januarja, sta med drugim na ogled dve upodobitvi Rima Giuseppeja Vasija in Juana de Villanueve. Ogledati si je mogoče tudi dva vodnika po Rimu Mariana Vasija, ki so ju v poznem 18. stoletju uporabljali številni turisti ob obisku tega mesta z bogato zgodovino.
S štipendijo na pot
Ker je igrala štipendija Kraljeve akademije lepih umetnosti San Fernando pomembno vlogo pri izpopolnjevanju umetnikov, je postavitev posvečena tudi štipendiranju. V ta namen so razstavljeni dokumenti, povezani z vsemi fazami postopka, od izbora študentov, prek navodil do finančne plati potovanja v Rim.