V Zagrebu bo letošnjo pomlad med drugim mogoče videti tudi znamenitega Rodinovega Misleca. Foto: EPA
V Zagrebu bo letošnjo pomlad med drugim mogoče videti tudi znamenitega Rodinovega Misleca. Foto: EPA
Rodin: Poljub
Med kipi, kjer se bo verjetno gnetlo največ obiskovalcev, bo verjetno tudi Poljub. Foto: EPA
Rodin
Razstavo, ki jo bodo v Zagrebu odprli 5. maja, bodo pripravili v sklopu festivala Rendez-vous, ki bo predstavil francosko kulturo na Hrvaškem. Foto: EPA

V hrvaški prestolnici bo pod naslovom Rodin v Meštrovićevem Zagrebu razstavljenih 70 del francoskega kiparja Augusta Rodina (1840-1917), med temi tudi Vrata pekla in Bronasta doba. Poleg Zagrebške razstave, ki bo na ogled v tamkajšnjem Umetniškem paviljonu, bodo Rodinovo ustvarjanje, v sicer manjšem obsegu, 8. maja razstavili tudi v Muzeju Ivana Meštrovića v Splitu. Čeprav manjšo, pa vseeno pomembno razstavo so naslovili Rodinova Meditacija v Splitu.
Ravnatelj muzeja Andro Krstulović Opara ni bil niti za trenutek v dvomih, kje postaviti razstavo Rodinovih del. "Ob pripravljanju Meštrovićeve razstave v Parizu sem popeljal ravnateljico Rodinovega muzeja po Zagrebu in Splitu. Ko sem jo pripeljal do Umetniškega paviljona, sem ji povedal, da želim tukaj prirediti povratno razstavo. Šele po uspešni realizaciji naše razstave Ivan Meštrović: Hrvaška ekspresija pa smo pridobili popolno zaupanje francoskih kolegov in moja začetna želja je naletela na prve resne odmeve. Zdaj, po nekaj letih, je razstava tu," je dejal.
Rodin in Meštrović v dialogu
Vztrajal je tudi pri naslovu, v katerem se poleg Rodina omenita tudi Meštrović in Zagreb, s katerim je bil ta velikan hrvaškega kiparstva izjemno povezan. "Rodinova razstava ni običajna potujoča razstava, ki jo je mogoče videti v katerem koli mestu. Razstava poudarja plodno in intenzivno sodelovanje Meštrovića in Rodina, njuno prijateljstvo in medsebojno sodelovanje," je poudaril.
Obiskovalci bodo prek kataloga in razstavljenih del Ivana Meštrovića, kar bo svojevrstno presenečenje, spoznali, kako velik pomen sta umetnika imela v razvoju evropske umetnosti. Podobno bo osvetljevala tudi razstava v Splitu, kjer bodo vzpostavili dialog med Rodinovim delom Meditacije - Notranji glas in Meštrovićevim delom Psihe.
Spoznati bo mogoče zgodbo in usodo, ki povezuje ti dve deli, ter močne vezi in prijateljstvo med umetnikoma, ki ga potrjujejo tudi pisma. V njih med drugim beremo o legendarnem Rodinovem delu, ki se ga je kipar odločil podariti prijatelju Meštroviću. Namero sta onemogočila začetek prve svetovne vojne in zatem Rodinova smrt, vseeno pa zaradi tega projekta več kot stoletje pozneje Rodinovo delo prihaja v Meštrovićev splitski dom.