Pablo Neruda nabira školjke na plaži v Varaderu na Kubi (1942). Foto: Mario Carreño / Inštitut Cervantes
Pablo Neruda nabira školjke na plaži v Varaderu na Kubi (1942). Foto: Mario Carreño / Inštitut Cervantes

Nerudovo zbirko školjk je zdaj na ogled postavil Inštitut Cervantes, ki skrbi za ohranjanje španske in hispanske kulture po svetu (podružnico ima tudi v Ljubljani); razstava približno 400 primerkov je v prostorih inštituta v Madridu na ogled od 2. decembra pa do 24. januarja.

Pesnik je školjke, najraje dagnje, nabiral po vseh svetovnih morjih in jih na koncu zbral okoli 10 tisoč. Omenjenih 400 školjk sodi k pesnikovi svetovni potovalni zbirki, ki jo je v oporoki zapustil čilski univerzi Universidad de Chile. Poleg lupinarjev so na ogled tudi pesmi, ki jih je Neruda spesnil pod vtisom številnih dagenj v svoji zbirki.

Pablo Neruda, ki se je rodil 12. julija 1904, sodi med najvplivnejše pesnike 20. stoletja. Sprva je bila njegova poezija modernistična, nato je prešla v intimizem, iz tega pa v nadrealizem. Njegov opus obsega erotično ljubezenske pesmi, nadrealistično poezijo, zgodovinske epe in politične manifeste. Občutke samote in solidarnosti, magije in stvarnosti, biografskih elementov ter kroniko je združil v refleksivno sintezo. Kot pesnik je združil subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo, še posebej v delu Veliki spev, leta 1971 pa je dobil tudi Nobelovo nagrado.

Neruda, po prepričanju komunist, je leta 1973 umrl v starosti 69 let, le 12 dni po državnem udaru, ki ga je izvedel Augusto Pinochet.