V Teheranu si lahko ogledate dela umetnikov najbolj sodobnega umetniškega izraza. Foto: reuters
V Teheranu si lahko ogledate dela umetnikov najbolj sodobnega umetniškega izraza. Foto: reuters
Kip Pabla Picassa
Bitje Pabla Picassa zre v iranske ljubitelje sodobne umetnosti. Foto: Reuters
Dama Henrija de Toulousa-Lautreca. Foto: Reuters

V teheranskem muzeju sodobne umetnosti poteka razstava Moderna umetniška gibanja, v okviru katere si lahko Iranci ogledajo kar 151 slik in 24 skulptur umetnikov, ki so pomagali začrtati pot razvoja sodobnega vizualnega ustvarjanja.

Kot bi bili v Evropi
Razstava v Teheranu predstavlja prav vsa ključna umetniška gibanja 19. in 20. stoletja, v muzeju pa so predstavljena dela takšnih velikanov, kot so Juan Miro, Pablo Picasso, Paul Gaugin, Henry Matisse, Auguste Rodin, Marc Chagall, Vasilij Kandinski, Claude Monet in drugi.

Izjemna zbirka na srednjem vzhodu
Z razstavo so v teheranskem muzeju skušali predstaviti umetniške sloge in njihove predstavnike, ki so postavljali temelje likovni umetnosti 21. stoletja. Pri pripravi postavitve pa zahodne umetniške ustanove niso sodelovale, saj je zbirka last Teheranskega muzeja sodobne umetnosti. Zbirka naj bi bila ena od najbolj obsežnih "panoram zahodne likovne umetnosti zadnjih dveh stoletij" izven Evrope in Severne Amerike.

Nadaljevanje razcveta iz 40-ih?
Predstavitev sodobne umetnosti v Teheranu pa ni prelomnica v zanimanju Irancev za umetniško življenje na Zahodu. Val zanimanja za moderno umetnost je namreč Iran zajel že konec 40-ih let 20. stoletja, ko je Iran pod vladavino Mohameda Reze šaha Pahlavija stopil na pot sodobnega razvoja. Glasniki sodobnih umetniških trendov so bili v Iranu dobrodošli vse do leta 1979, ko je po državnem udaru oblast prevzel ajatola Homeini in vzpostavil versko avtokratsko oblast.