Na razstavi se je mogoče seznaniti s kitajskimi predmeti zbiralcev, ki jih hrani SEM. Foto: SEM
Na razstavi se je mogoče seznaniti s kitajskimi predmeti zbiralcev, ki jih hrani SEM. Foto: SEM
Razstava: Srečevanja s Kitajsko
Razstava ponuja na ogled predmete več kot dvajsetih zbiralcev. Foto: RTV SLO
Razstava: Srečevanja s Kitajsko
V obsežni Skuškovi zbirki je mogoče najti tudi budistične kipce. Foto: RTV SLO

Razstava, ki se razteza na 900 kvadratnih metrih prostora, na ogled postavlja prek 300 kitajskih predmetov ter tako odkriva kulturo in umetnost stare in nove Kitajske. SEM je z omenjeno kitajsko zbirko po letu 1998 pripravil eno najobsežnejših zunajevropskih razstav. Na slavnostnem odprtju sta sodelovala direktorica SEM-a Bojana Rogelj Škafar in kulturni minister Vasko Simoniti.

Razstava, katere avtor je kustos in muzejski svetovalec Ralf Čeplak Mencin, se začenja s pregledom zgodovinskih obdobij Kitajske od 18. stoletja naprej in se končuje z delom, ki nosi naslov Kitajski izziv. To obsega podatke o sodobni Kitajski in o kitajskih srečevanjih s Slovenijo.

Obsežna Skuškova zbirka
Na razstavi si je mogoče ogledati predmete več kot dvajsetih zbiralcev, med katerimi prevladujeta dve zbirki. Prva, ki jo je osnoval slovenski misijonar pater Peter Baptist Turk, obsega več kot 160 pretežno verskih predmetov, druga pa se imenuje Skuškova zbirka in je v muzej prišla leta 1963. V tej so predmeti iz Pekinga in z osrednjega kitajskega ozemlja, ki so bili ustvarjeni v obdobjih od 15. do začetka 20. stoletja. Zbirko tako sestavljajo bogato rezljani primerki pohištva iz sandalovine in palisandrovega lesa, ki so nekoč krasili cesarske palače in paviljone, in tudi oprema takratnih dvorjanov: moški in ženski plašči, obuvala, nakit, pahljače in orožje. Med predmeti je mogoče najti tudi izdelke iz keramike in porcelana, bronaste budistične kipce, obredne posode, novce in lampijone.

Umetniška dela pod vodstvom mentorice Wang Huiqin
Sočasno SEM odpira vrata tudi skupinski razstavi sodobnih umetniških del - naslovljeni 6 + 1, ki so jih ustvarili diplomanti šole za risanje in slikanje (Matjaž Stražar, Blanka Bračič Topolšek, Jana Fak, Ana Penko, Nina Damjanič in Mojca Vilar) skupaj z mentorico Wang Huiqin.