Borštnik je v Mandarinino zgodbo vključil top za mandarine. Foto: Center in galerija P74
Borštnik je v Mandarinino zgodbo vključil top za mandarine. Foto: Center in galerija P74
Uroš Potočnik: fotoslike
Uroš Potočnik kombinira fotografijo in abstraktno slikarstvo. Foto: Center in galerija P74
Vita Žgur: Abortus
Žgurjeva raziskuje problematiko abortusa. Foto: Center in galerija P74

V Centru in Galeriji P74 v Ljubljani so odprli tri samostojne razstave umetnikov Julija Borštnika, Uroša Potočnika in Vite Žgur. Borštnik se predstavlja s postavitvijo Mandarinina zgodba, Uroš Potočnik s fotoslikami in Vita Žgur z Abortusom. Razstavo treh mladih umetnikov, nagrajenih s študentsko Prešernovo nagrado, je pripravila kustosinja Urška Jurman in bo odprta do 9. februarja.

Mandarinina "evropska zgodba"
Borštnikovo delo Mandarinina zgodba je kritična interpretacija povezave kapitalističnega družbenega sistema s procesi vključevalno-izključevalnih procesov evropske integracijske politike. Mandarinino zgodbo sestavljata strip in top za mandarine. Delo opozarja na tesno povezanost našega vsakdana v svetu visoko razvitega kapitalizma z globalno delitvijo moči in politikami izključevanja. Dobitnik študentske Prešernove nagrade Julij Borštnik je absolvent kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2005 je prejel prvo nagrado essl award za Slovenijo, v zadnjih letih je aktiven pri razvoju in delovanju prvega rezidenčnega umetniškega centra v Sloveniji, Art center v vasici Središče ob slovenski-madžarski meji na Goričkem.

Fotoslike Uroša Potočnika
Potočnik se v ciklu slik, ki jih je poimenoval fotoslike, ukvarja z možnostmi, ki jih omogoča hkratna raba dveh različnih medijev – fotografije in abstraktnega slikarstva. V fotoslikah poseže v fotografijo s fizično barvo, ki sledi predhodnemu izboru fotografske osnove, ki jo preoblikuje. Uroš Potočnik je podiplomski študent slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2006 je prejel študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Od leta 2000 je programski vodja Galerije mladinskega centra Velenje.

Dejstva o abortusu v inštalaciji
Abortus Vite Žgur sestavljata video in zvočna inštalacija, ki vsaka po svoje pristopata k še vedno aktualni problematiki splava. Minimalistično delo izraža kritični in raziskovalni pristop do obravnavane teme ter gledalce, ki so hkrati poslušalci sooča z informacijami in dejstvi, ki se skrivajo v ozadju abortusa kot pravice in svoboščine ženske ter kot medicinskega in družbenega pojava. Vita Žgur je absolventka kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za Abortus pa je dobila študentsko Prešernovo nagrado. V zadnjih treh letih je tudi Žgurjeva aktivna pri razvoju in delovanju Art centra na Goričkem.