Najnovejši dodatek k potujoči razstavi je postavitev
Najnovejši dodatek k potujoči razstavi je postavitev "Skrivnosti Mona Lize". Francoski strokovnjak Pascal Cotte, ki je dobil dovoljenje, da je sliko dejansko vzel iz okvira in jo natančno preučil, je svoja odkritja o uporabljenih barvnih pigmentih in detajlih nanizal v 25 točk, obenem pa je naredil prvo repliko podobe, ki obsega vseh 360 stopinj. Foto: Grande Exhibitions
Potujoča razstava se je rodila leta 2006, kot začasna postavitev v Melbournu, ki je bila obenem prva postavitev Da Vincijevih mehanskih izumov zunaj Evrope. Foto: Grande Exhibitions

Na razstavi Da Vinci - Genij bo predstavljenih več kot 200 eksponatov, od modelov njegovih izumov v naravni velikosti do reprodukcij Leonardovih najbolj znanih del.

Za razstavo v organizaciji Grande Exhibitions iz Avstralije so italijanski rokodelci natančno izdelali interaktivne mehanske izume v naravni velikosti. Med te izdelke sodijo prve zasnove avtomobila, kolesa, helikopterja, jadralnega letala, akvalunge, podmornice, vojaškega tanka in idealnega mesta, so sporočili z Gospodarskega razstavišča.

Poleg izumov si bo na razstavi mogoče ogledati tudi reprodukcije Leonardovih najbolj znanih zasnov, anatomske študije, risbe, ki so nastale kot študije znane freske Bitka za Anghiari in drugo.

Zadnja večerja, brez čakalnih vrst
Najnovejša pridobitev razstave, ki je nastala v sodelovanju z ustanovama Il Geniodi Leonardo da Vinci Museo iz Italije in Lumiere Technology iz Francije, pa je rekonstrukcija Zadnje večerje v visoki ločljivosti in naravni velikosti. Zaslon velikih dimenzij dopolnjuje 3D-animacije, ki nazorno pojasnjujejo kip Leonardovega konja, sliko Mona Lize in risbo Vitruvijskega človeka.

Bo Mona Liza končno razkrila svoje skrivnosti?
Razstava razkriva tudi skrivnosti najslavnejše sliek na svetu - na podlagi analize, ki jo je v pariškem muzeju Louvre izvedel znanstveni inženir, izvedenec in fotograf likovne umetnosti Pascal Cotte.