Leighova kot Blanche v Tramvaju poželenje. Foto: Wikipedia
Leighova kot Blanche v Tramvaju poželenje. Foto: Wikipedia

Arhiv obsega številne še neznane dokumente, med njimi dopisovanje zvezde sage V vrtincu in njenega moža Laurencea Olivierja. Poleg tega vsebuje dnevnike, fotografije, filmske in gledališke scenarije, časopisne članke in nagrade. Izbor tega gradiva bo na ogled od jeseni in se bo občasno zamenjal.

Zbirka tako pokriva vse vidike življenja in kariere Leighove, ki so v podrobnosti opisani v dnevnikih, ki jih je igralka pisala od svojega 16. leta pa do smrti leta 1967.

"Arhiv doslej ni bil dostopen javnosti, tako da informacije odkrivamo po koščkih, ki dajejo svež vpogled v njeno življenje," je ob tem povedal kustos v Viktorijinem in Albertovem muzeju Keith Lodwick.

Igralka je skrbno katalogizirala tudi kakih 7.500 osebnih pisem prijateljev in kolegov, naslovljenih tako nanjo kot na moža, med pošiljatelji pa so med drugim T. S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill in kraljica mati.

"To je Blanche, o kateri sem sanjal"
Dramatik Tennessee Williams v pismu, ki ga je napisal leta 1950, hvali igro Leighove v fimu Tramvaj poželenje, posnetem po njegovi drami, za katero je prejela oskarja.

"Ni mi treba ponavljati, kako zelo srečen sem ob tem filmu in posebej tvoji vlogi. To je Blanche, o kateri sem vselej sanjal, in hvaležen sem ti, da si jo tako lepo oživila," je zapisal.

"Kdo je kdo gledališkega in filmskega sveta"
Na ogled bo tudi knjiga obiskovalcev na domu Leighove in Olivierja v Buckinghamshiru. Med podpisanimi so Lauren Bacall, Orson Welles, Judy Garland in Rex Harrison.

"Celotna zbirka predstavlja nekakšen Kdo je kdo filmskega in gledališkega sveta iz sredine prejšnjega stoletja," še pravi Lodwick in dodaja, da bodo razstavili tudi nekaj zelo lepih še neobjavljenih fotografij, nastalih v zaodrju.

Ko bo katalogiziranje končano, bo za raziskave odprt celoten arhiv, deloma tudi na spletu.