Josip Broz Tito s soprogo Jovanko in psičkoma na Krvavcu, 29.8.1967. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Josip Broz Tito s soprogo Jovanko in psičkoma na Krvavcu, 29.8.1967. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Eden zadnjih posnetkov novinarja Iva Štandekerja s svojim psom Runom. Ob Ivu fotoreporterja - v sredini pokojni Diego Andres Goméz in na levi Tone Stojko. Ljubljana, april 1992.
Eden zadnjih posnetkov novinarja Iva Štandekerja s svojim psom Runom. Ob Ivu fotoreporterja - v sredini pokojni Diego Andres Goméz in na levi Tone Stojko. Ljubljana, april 1992. Foto: Muzej novejše zgodovine

To so storili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer bodo razstavo z naslovom Tudi živali so del našega življenja odprli v četrtek ob 17.00. Podobe živali je znal fotoreporter Šelhaus odkriti in ovekovečiti med svojim poklicnim delom in tudi zunaj njega. Razstavljeni posnetki so nastali v obdobju od leta 1944, ko je Šelhaus deloval kot vojni partizanski fotoreporter, v času službovanja pri Slovenskem poročevalcu in Delu, vse do leta 2006.

Mnogo živalskih zgodb se mu je posebej vtisnilo v spomin, o njih pa je napisal tudi dve knjigi - Oj pusti me živeti in Dobro jutro, živali, ki jo je napisal z dolgoletno prijateljico Vitko Kolar.

Dokument sobivanja človeka in živali
Šelhausove živalske zgodbe opozarjajo bralca in gledalca na pomen živali za človeka in na dejstvo, da so del našega vsakdana. Poleg tega, da pripovedujejo o sobivanju ljudi z živalmi, o izjemni navezanosti med njimi, o preživetju v nečloveških razmerah in tudi o grdem odnosu človeka do živali, so fotografije hkrati tudi dokument o nekaterih zgodovinskih trenutkih življenja na Slovenskem, o navadah Slovencev, njihovem delu, zabavi in raznih drugih zanimivih dogodkih. Precej posnetkov je javnosti že znanih, nekaj pa jih je na postavitvi prvič predstavljenih.

Z razstavo, ki bo na ogled do 15. januarja, želijo osvetlili še en obsežen in predvsem priljubljen Šelhausov tematski sklop, ki so se ga dotaknili že na drugih razstavah Muzeja novejše zgodovine Slovenije iz njegove zbirke - Foto zgodbe Edija Šelhausa (2001), Foto humor Edija Šelhausa (2006-2007) in Šmarnogorski razgledi (2007).

Hkrati pa postavitev kaže na širok spekter delovanja enega izmed slovenskih fotoreporterjev, ki je samo v letošnjem letu doživel štiri muzejske razstave.

S filmom in osebnimi predmeti
Razstavo bo kot dopolnilo spremljala tudi projekcija filma Bil sem zraven avtorja Jurija Grudna. Gre za dokumentaren film o delu in življenju tega fotografa in kinoreporterja, v razstavo pa so vključili tudi nekaj originalnih predmetov v lasti Edija Šelhausa ter kopij člankov in tekstov o živalskih zgodbah na razstavi.

M. K.