Milan Singer in Oto Kohnstein leta 1935 v Mariboru (fotografija je last Muzeja Međimurje iz Čakovca). Foto: Mariborska knjižnica
Milan Singer in Oto Kohnstein leta 1935 v Mariboru (fotografija je last Muzeja Međimurje iz Čakovca). Foto: Mariborska knjižnica

V Sinagogi Maribor bodo danes ob 18.00 odprli razstavo o holokavstu z naslovom Zvezdna proga, ki so jo ob 65. obletnici holokavsta pripravili v sodelovanju z Mariborsko knjižnico. Ob tej priložnosti bodo tudi predali uradno pobudo za postavitev spominskih obeležij mariborskim žrtvam holokavsta.

"Z razstavo obujamo v življenje spomin na davno cvetočo judovsko skupnost v našem mestu, na mariborske Jude, ki so izginili v koncentracijskih taboriščih. Zvezdna proga je naš prispevek k ohranjanju spomina," je v vabilu na razstavo zapisala direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak.

Zgodbe posameznikov z imeni in priimki
Razstava, ki bo na ogled do 30. maja, je zasnovana skozi podobe literature, "skozi zgodbe posameznikov z imeni in priimki, skozi subtilno doživljanje strahot in trpljenja mater in otrok, kot jo zrcali pisana beseda". Simbolni naslov Zvezdna proga nosi v sebi množico pomenov, od judovskega simbola do taboriščne progaste obleke in železniških transportov.

Predstavniki Sinagoge Maribor, Mariborske knjižnice in Prve gimnazije Maribor bodo odprtje razstave izkoristili za predajo uradne pobude predstavnikom Mestne občine Maribor za postavitev spominskih obeležij mariborskim žrtvam holokavsta.

To želijo storiti po vzoru umetniškega projekta Stolpersteine oziroma Tlakovci spomina nemškega umetnika Guntherja Demniga, ki po načelu "en tlakovec za eno ime" obuja spomin na do pred kratkim brezimne in pozabljene žrtve nacizma. Gre za standardizirano spominsko obeležje v obliki kamnitega tlakovca, prevlečenega s slojem medenine, v katerega so vgravirani osebni podatki posamezne žrtve.

V Mariboru bi radi tako obeležili člane družin Kohnstein in Singer, in sicer na Ulici Kneza Koclja 2, kjer sta družini prebivali.