Lanska Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller bo nastopila 3. maja v ljubljanski Drami. Foto: EPA
Lanska Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller bo nastopila 3. maja v ljubljanski Drami. Foto: EPA
Fabula
V žarišču festivala so svetovno priznani avtorji, ki bodo nastopili na osrednjem literarnem dogodku v Ljubljani, nekateri pa tudi v drugih krajih po Sloveniji in čez mejo. Foto: Festival fabula
Ivan Cankar
12. maja bo v Cankarjevem domu potekal osrednji mednarodni simpozij na temo Ivan Cankar, podoba iz sanj.

Pisateljica bo prestolnico obiskala v okviru festivala Literature sveta - Fabula 2010, ki ga je pripravila Študentska založba. Začel se bo 3. maja, in sicer prav z nastopom Müllerjeve v ljubljanski Drami, do 28. maja pa se ji bo pridružila še vrsta uglednih pisateljskih imen. Festival je med drugim v goste povabil še ameriškega pisatelja Jonathana Franzena, Izraelca Davida Grossmana, češko literarno ikono Michala Viewegha, Avstralca Richarda Flanagana in avstrijsko-nemškega 'čudežnega otroka' Daniela Kehlmanna.

Ljubljana in knjige z roko v roki
Obiske bodo pospremile tudi njihove knjige, ki bodo izšle v festivalski zbirki Žepna Beletrina. V zbirki pripravljajo še pesmi o Ljubljani LJ kot ljubezen, Zdaj pa: Ljubljana - tuji avtorji o naši prestolnici, otoško knjigo Štiri zmajske in Literarne poti Ljubljane avtorjev Gašperja Trohe in Sebastijana Preglja.

Knjiga Literarne poti Ljubljane ključno nakazuje osrednjo temo festivala, in sicer samo mesto. Organizatorji želijo s festivalom mesto in knjige spojiti v celoto. Program bo ponujal vodene oglede ljubljanskih literarnih poti, Breg ob Ljubljanici bo ob vsakem novem pisateljem obisku zaživel v mestnem duhu, ki določa literata, slovenski igralci bodo brali v bolnišnicah, domovih za ostarele in kriznih centrih, medtem ko bodo avtobusi LPP-ja olepšani s portreti 40 slovenskih pesnikov in pisateljev. Spremljala jih bo poezija iz zbirke LJ kot ljubezen.

Program festivala najdete tukaj.

Simpozij o Ivanu Cankarju
Pravzaprav gre za festival, ki ga poznamo pod 'blagovno znamko' Fabule in običajno poteka januarja ali februarja, letos pa je prestavljena na maj. Po besedah direktorice festivala Sanje Grobovšek se še vedno osredotočajo na manjše število povabljenih avtorjev, ki jim potem namenijo čim večjo pozornost.
Urednik zbirke Beletrina Mitja Čander meni, da je festival Literature sveta - Fabula 2010 največji organizacijski zalogaj v zgodovini delovanja založbe, še več, gre za največji kulturni dogodek v času samostojne Slovenije. Pripravljajo tudi izobraževalni program, osrednji mednarodni simpozij pa bo osredotočen na Ivana Cankarja.