Robin Gibb je po odkritju raka moral odpovedati več koncertov. Foto: EPA
Robin Gibb je po odkritju raka moral odpovedati več koncertov. Foto: EPA
Robin Gibb
Gibb je bil rojen v Angliji, a se je s starši preselil v Avstralijo v zgodnjih 60. letih. V družini je bilo pet otrok, najstarejša Lesley, Barry, Robinov dvojček Maurice in najmlajši Andy. Robin, Maurice in Barry oziroma bratje Gibb, iz česar izhaja ime skupine, so se konec šestdesetih vrnili v Anglijo, da bi vstopili na glasbeno prizorišče velikih. V več kot 25 letih skupine so posneli več kot 25 albumov. Samostojno glasbeno kariero je goji tudi Andy Gibb, ki je leta 1988 umrl zaradi prevelikega odmerka kokaina, kar je brate močno pretreslo. Foto: EPA
Bee Gees
Bratje Gibb so zasloveli konec 60. let. Album za film Vročica sobotne noči z uspešnicami, kot so Night Fever, You Should Be Dancing, Stayin' Alive, jih je na vrhuncu fenomena diskoglasbe popeljal na britanske in ameriške glasbene lestvice, po upadu popularnosti diskoglasbe v 80. letih pa je uplahnila tudi uspešnost skupine. V 90. letih in pozneje so bratje za svoje delo prejemali številne nagrade in priznanja za življenjsko delo in glasbene dosežke. Skupina se je upokojila ob smrti Mauricea, Robin pa je v zadnjih letih ustvarjal solistične projekte. Foto: EPA

Gibb se je skoraj dve leti bojeval z rakom na črevesju in jetrih, zato je prestal že številne operacije in kemoterapije, aprila pa se je njegovo zdravje zaradi pljučnice še poslabšalo in padel je v komo. Iz kome se je zbudil po 12 dneh in zdravje se mu je potem rahlo izboljšalo, kar je vzbudilo upanje na njegovo okrevanje. Umrl je v nedeljo, star 62 let.
"Družina Robina Gibba z veliko žalostjo sporoča, da je Robin umrl po dolgotrajni bitki z rakom in operaciji črevesja," se je glasilo sporočilo na njegovi spletni strani.
Skupaj s svojima bratoma Mauriceom in Barryjem je Robin Gibb v 60. in 70. letih tvoril eno najbolj priljubljenih glasbenih skupin na svetu.
Takojšen uspeh v Angliji
Bee Gees so svojo glasbeno pot začeli v Avstraliji. Svojo prvo pesem The Battle of the Blue & Grey so na avstralski televiziji predstavili leta 1963, štiri leta pozneje pa so se bratje, v želji, da bi nastopali ob velikih glasbenih imenih, preselili v Veliko Britanijo, kjer so hitro postali izredno popularni. Na mednarodnem prizorišču so zasloveli, ko je skladba New York Mining Disaster 1941 dosegla ameriške glasbene lestvice. Na britanske in ameriške lestvice so se uvrščali tudi druge spevne skladbe, kot so Massachusetts, World, I Started a Joke in I've Gotta Get a Message to You.
Spomladi 1969 je Robin zaradi želje po solistični karieri zapustil brata, ki sta se odločila nadaljevati brez njega. A solistična glasbena pot ni trajala dolgo; po uspešnem singlu Saved by the Bell in izdaji solo albuma Robins Reign se je v Bee Gees vrnil eno leto po odhodu iz skupine.
Vročica sobotne noči je prinesla Bee Gees vročico
Na začetku 70. let je trio produciral veliki ameriški hit How Can You Mend a Broken Heart, nato pa se je njihova priljubljenost za nekaj let izgubila, saj je glasbeno prizorišče v tem času doživljalo mnoge preobrazbe. Leta 1975 so se z albumom Main Course, ki ga je produciral Arif Mardin, ponovno povzpeli na priljubljeno glasbeno prizorišče, v poznih 70. letih pa je presenetil izjemni uspeh. V tem času jim je sloves diskoglasbe prinesel album za film Vročica sobotne noči, na katerem so številne svetovne uspešnice, kot so Night Fever, You Should Be Dancing, Stayin' Alive, How Deep Is Your Love in Jive Talkin.
80. leta so bila manj popularna
V 80. letih disko ni bil več tako zelo priljubljen in skupina se je spopadala tako z glasbenimi kot osebnimi težavami. Robin je izdal tri solistične plošče, ki pa niso dosegale uspešnosti skupine: How Old Are You (1983), Secret Agent (1984) in Walls Have Eyes (1984). V primerjavi s preteklo slavo so Bee Gees manj udarno vrnitev na prizorišče dosegli leta 1993 z albumom Size Isn't Everything, ki je prinesel nekatere vidnejše skladbe: For Whom the Bell Tolls, Paying the Price of Love in Above and Beyond.
Leta nagrad in priznanj za življenjsko delo
Med svojo glasbeno kariero so bratje pisali pesmi tudi za druge pevce - za brata Andyja Gibba, ki je ustvarjal samostojno glasbeno kariero, Kennyja Rogersa, Dolly Parton in Dionne Warwick. Skupina je za svoje glasbene dosežke prejela številne nagrade in priznanja, v 90. letih med drugim nagrado za življenjske dosežke na britanskih in leto za tem na ameriških glasbenih nagradah. Sprejeti so bili v Dvorano slavnih rokenrola v Clevelandu in v Dvorano slavnih avtorjev pesmi v muzeju grammyjev v Los Angelesu. Vsi bratje so leta 2002 prejeli tudi red britanskega imperija, a so slavnostno prireditev v londonski Buckinghamski palači prestavili zaradi smrti Mauricea Gibba. Maurice je umrl zaradi obolenja črevesja, ki je pri Robinu vodila k prvi operaciji. Ob njegovi smrti leta 2003 se je skupina upokojila.
Robin je izdal še solistično ploščo Please in prvi soloalbum po petnajstih letih, Magnet. Tri leta pozneje je izdal še soloalbum My Favourite Christmas Carols, v začetku letošnjega leta pa je skupaj s sinom Robinom-Johnom napisal Titanic Requiem, rekviem v spomin na brodolom Titanika, ki ga je britanski Kraljevi filharmonični orkester izvedel ob 100. obletnici izplutja parnika.