Delo irskega umetnika Michaela Craig-Martina. Foto: Reuters
Delo irskega umetnika Michaela Craig-Martina. Foto: Reuters

Po smrti Georgea Michaela se je šele razkril dejanski obseg njegove dobrodelnosti, ki je v nasprotju z veliko večino slavnih ni uporabljal kot orodje samopromocije. Umetnine iz njegove zapuščine bodo šle pod kladivo dražbene hiše Christie's v Londonu, ta pa je potrdila, da bo prodaja omogočila, da se glasbenikova človekoljubnost nadaljuje tudi po njegovi smrti.

Sorodna novica Umetniška zbirka Georgea Michaela na dražbo, najbolj zaželen golob v formaldehidu

Ni še znano, katere organizacije bodo deležne podpore
Izkupiček od prodaje bodo namreč namenili v dobrodelne namene, vendar za zdaj še ni znano, katere organizacije si lahko obetajo delež nabranega zneska.

"Navdušeni smo, da lahko organiziramo to poglavitno dražbo zbirke Georgea Michaela, ki bo omogočila nadaljevanje njegovega človekoljubnega dela," je v izjavi na spletni strani dražbene hiše Christie's zapisal njen globalni predsednik Jussi Pylkkänen. "George Michael je bil zelo cenjen ustvarjalni genij glasbene industrije in ogled več kot 200 umetniških del iz zasebne zbirke bo zagotovil fascinanten vpogled v obsežen okus človeka, ki je bil globoko občudovan po vsem svetu."

Predanost vrhunski ustvarjalnosti na vseh področjih
Po pisanju dražbene hiše Christie's zbirka "predstavlja edinstven dialog med velikim britanskim glasbenikom in njegovimi sodobniki v vizualnih umetnostih". Nadalje pa še, da izkazuje Michaelovo "predanost vrhunski ustvarjalnosti na vseh področjih in odraža njegovo instinktivno podporo mladim umetniškim talentom", pri čemer se je s številnimi izmed njih tudi spoprijateljil.

Za goloba v formaldehidu Damiena Hirsta si obetajo največji izkupiček. Foto: EPA
Za goloba v formaldehidu Damiena Hirsta si obetajo največji izkupiček. Foto: EPA

Vodilna dražba je napovedana za 14. marec, poleg te pa poteka tudi spletna prodaja, ki je od 8. do 15. marca odprta za ponudbe. Glede na ocene so posamezni kosi vredni od 400 do več kot 100 tisoč funtov (približno od 460 do 116 tisoč evrov).

Osrednje oziroma najverjetneje najdražje delo, ki je na prodaj, je bel golob v formaldehidu, naslovljen The Incomplete Truth (Nepopolna resnica). Gre za stvaritev Damiena Hirsta iz leta 2006, za katerega si obetajo izkupiček v vrednosti milijona in pol funtov (dobrih 1,7 milijona evrov).

Horst P. Horst: Moški akt. Foto: EPA
Horst P. Horst: Moški akt. Foto: EPA

Eno plodnejših obdobij britanske kulturne zgodovine
Skrbniki glasbenikove zapuščine so izrazili podporo dražbi: "Umetniška zbirka Georgea Michaela odraža prijateljstva, ki so se vzpostavila med najbolj priznanimi glasbenimi umetniki v Združenem kraljestvu in vizualnimi umetniki, ki so ustvarjali umetniška dela v enem plodnejših obdobij britanske kulturne zgodovine. Človekoljubno delo je bilo za Georgea izjemno pomembno v času njegovega življenja in njegova želja je bila, da se bo to delo nadaljevalo po njegovi smrti."

Po turneji še na ogled v dražbeni hiši
Preden gredo umetnine na dražbo, so jih poslali še na turnejo, v okviru katere so bile na ogled v New Yorku, Los Angelesu, Hongkongu in Šanghaju. Celotna zbirka pa je šest dni pred dražbo odprta za ogled javnosti v podružnici Christie's v Londonu.

Na dražbi v živo bo na voljo okoli 75 stvaritev, nadaljnjih 130 pa torej še v okviru šestdnevne spletne prodaje.