Ledger je že predtem snemal spote za avstralske glasbenike, in sicer za  izvajalca hiphopa N'fa in umrlega glasbenika Nicka Draka. Foto: EPA
Ledger je že predtem snemal spote za avstralske glasbenike, in sicer za izvajalca hiphopa N'fa in umrlega glasbenika Nicka Draka. Foto: EPA
The Imaginarium of Dr Parnassus
Heath Ledger ni uspel posneti vseh prizorov filma The Imaginarium of Dr Parnassus, zato so manjkajoče prizore posneli Johnny Depp, Colin Farrell in Jude Law.

Videospota za skladbo King Rat je Ledger ustvarjal skupaj z Danielom Auberjem, medtem ko je v Londonu snemal hvaljeno vlogo Jokerja v filmu Temni vitez.

Skladbo King Rat spremlja animirana zgodba o svetu, kjer so kiti in delfini ribiči in ljudje njihov ulov. Šestminutni spot je po igralčevi smrti prevzel režiser njegovega zadnjega filma The Imaginarium of Dr Parnassus Terry Gilliam, ki je izdelek zaznamoval tudi s svojimi značilnimi elementi (omenimo le trobente, ki pokukajo izza oblakov).

Poklon velikemu zagovorniku življenja
S spotom za skladbo King Rat je želel Ledger opozoriti na posledice kitolova ob obalah njegove rodne Avstralije. Izdelek se konča z besedami: "To je začel naš prijatelj, velik zagovornik življenja, in končujemo ga v njegovem duhu."

Spodaj si lahko ogledate Ledgerjev in Gilliamov spot za skladbo King Rat.

Isaac Brock, frontman zasedbe Modest Mouse, je leta 2007 v intervjuju za VH1 spregovoril, kako so prišli na idejo o spotu, medtem ko so bili skupaj na barki v Avstraliji. Ledger se je nad idejo močno navdušil in mu pozneje poslal elektronsko pošto, v kateri je še enkrat vztrajal, da je treba projekt uresničiti.

Auber, s katerim se je Ledger lotil spota, se spominja igralca kot velikega zagovornika življenja kitov in delfinov. "Zato je bilo zanj zelo pomembno, da posname video, ki bi imel močan učinek. Šok je nujno potreben, saj če spot ne bi bil dovolj temačen, ne bi učinkoval na gledalce. In če nima učinka, se ne bi nihče zamislil nad tem, kar počnemo življenju v oceanu."

Pomoč Deppa, Farrella in Lawa
Filma The Imaginarium of Dr Parnassus Heathu Ledgerju ni uspelo dokončati, saj je januarja lani umrl zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet. Gilliamu so na pomoč priskočili Johnny Depp, Colin Farrell in Jud Law in nastopili v tistih prizorih, ki jih Ledger ni posnel. Film je nekakšna variacija na temo Faustove pogodbe s hudičem. Postarani zabavljač doktor Parnassus sklene pogodbo s hudičem, dvojica pa se nato bojuje za oblast nad usodo Parnassove hčerke.