Robota bosta odkorakala proti dvema sončnima vzhodoma – resničnemu in računalniško manipuliranemu. Foto: www.intima.org
Robota bosta odkorakala proti dvema sončnima vzhodoma – resničnemu in računalniško manipuliranemu. Foto: www.intima.org
Ballettikka Internettikka Nipponnikka, Minami Torišima
Minami Torišima je otok trikotne oblike v severozahodnem Tihem oceanu s površino 1,2 kvadratnega kilometra in je najtoplejše območje Japonske. Osrednji del otoka sega približno meter pod morsko gladino, obala pa tudi do osem metrov nad njo. Foto: www.intima.org

Projekt spletnih umetnikov se je zgodil v nedeljo 22.04 po srednjeevropskem času oziroma v ponedeljek 06.04 po lokalnem japonskem času. Robota sta ob sončnem vzhodu v morje spustila z japonskega otoka Minami Torišima.

Podala se bosta proti dvema sončnima vzhodoma - iz Tihega oceana bo vzhajalo tisto pravo, ob tem pa še drugo računalniško manipulirano. Umetnika osta robota usmerila na kratko, a zahtevno hojo z obale v morje in ju pustila, da korakata v morje toliko časa, da se popolnoma ne potopita pod morsko gladino, kjer bosta tudi ostala.

Pot robotov, ki nastaja v okviru projekta Ballettikka Internettikka Nipponnikka, je bilo mogoče spremljati v prenosu na spletu na naslovu http://www.intima.org/bi/bin/. Ker je učinek dveh vzhajajočih sonc eden ključnih momentov projekta, bo ob morebitni izredno slabi vidljivosti oziroma zelo slabem vremenu akcija prestavljena na naslednji dan.

Zapustitev kot osvobajajoče dejanje
Akt izpustitve vidita umetnika kot najintimnejše, osebno in kruto, a hkrati očiščujoče, neposredno, celo spravno dejanje. To vpliva na mnoga čustva, povzroča travme, spremembe in frustracije, ki zapuščenega ter tistega, ki zapušča, zaznamujejo za vse življenje. Najbolj osvobajajoče dejanje je, če tistega, ki ga neizmerno ljubimo, zapustimo in ga s tem osvobodimo, še menita umetnika.

Od Arktike do Antarktike
Igor Štromajer in Brane Zorman sta enega robota zapustila že lani, in sicer na gradbišču v Seulu v Južni Koreji, v letošnji novoletni noči pa še enega na daljnem severu, v samoti arktičnega ledu. Prvo zapustitev robota sta uresničila pod naslovom Ballettikka Internettikka Intermenttikka, drugega pa v projektu Ballettikka Internettikka Norddikka. Leta 2011 načrtujeta še zapustitev robota na Antarktiki. Projekt nastaja v soprodukciji virtualne baze Intima in zavoda Cona.