Izvir reke Rižane. Foto: Rižanski vodovod Koper
Izvir reke Rižane. Foto: Rižanski vodovod Koper

Rižanski vodovod je pred kratkim končal hidravlično prenovo, največji cilj pa ostaja zagotovitev lastnega vodnega vira z zadostno količino vode. Te namreč v slovenski Istri kronično primanjkuje.

Skupaj z državo vir iščejo že 40 let, pripravili so že veliko projektov, a se je vedno zataknilo, pravi direktor Zdravko Hočevar: "Upam, da bomo v od petih do desetih letih uspeli pomanjkanje vodnih količin nekako urediti in priti do takega vodnega vira, ki bo tudi sredi poletja zanesljiv - ne tako, kot je zdaj, ko imamo največje težave s količinami vode, ko je potrebujemo največ, ko je tukaj turizem."

Vodo medtem zagotavljajo s pomočjo hrvaškega Istrskega vodovoda in Kraškega vodovoda.
"Če imamo kolikor toliko deževno vreme, je dobimo od drugod zelo malo, od 10 do 15 odstotkov. Bili pa smo že tudi tako rekoč stoodstotno odvisni, vodo smo uvažali iz Hrvaške in iz Kraškega vodovoda, ker je izvir reke Rižane popolnoma presahnil."
Najbolj sušni leti sta bili poletji 2003 in 2012. Prav poleti, ko poraba vode naraste s 23.000 na 35.000 kubičnih metrov dnevno, je pomoč sosedov dobrodošla. Nove tehnologije pa odpirajo nove možnosti, vse dostopnejše postaja pridobivanje pitne vode s pomočjo razsoljevanja morja, zato so se že začeli resneje ukvarjati tudi s tem projektom.