Aristel Škrbić bo nadaljeval podiplomski študij marimbe na londonski Kraljevi akademiji za glasbo. Foto: Goran Rovan
Aristel Škrbić bo nadaljeval podiplomski študij marimbe na londonski Kraljevi akademiji za glasbo. Foto: Goran Rovan
Svoje znanje želi čim bolj izpopolniti, želi pa si tudi čim več nastopati. Foto: Goran Rovan
Čeprav je dobil štipendijo, pa ta ne zadostuje niti za polovico šolnine. Foto: Goran Rovan
Mama kot samohranilka kljub vsej ljubezni in angažiranju ne more financirati dragega šolanja v Londonu Foto: Goran Rovan
Marimba je melodično tolkalo, ki ima ploščice razporejene podobno, kot so tipke na klavirju. Foto: Goran Rovan
Mladi Škrbić z marimbo na londonsko Kraljevo akademijo za glasbo

Aristel Škrbić je svojo glasbeno pot zaičel pri desetih letih z učenjem tolkal v Glasbeni šoli Krško pri profesorju Mitji Kustlju. Leta 2006 je že začel igrati pri Simfoničnem orkestru Glasbene šole Krško in Pihalnem orkestru Videm Krško. Tega leta so na tej šoli nabavili marimbo in Aristel se je takrat povsem zaljubil v ta svojevrsten inštrument, ki na videz deluje kot križanec med klavirjem in ksilofonom. Ob šoli se je začel dodatno izobraževati pri odličnih glasbenikih, kot sta Boško Petrovič in Nebojša Jovan Živković. Od takrat se je njegova glasbena pot samo strmo dvigovala.

Pri štirinajstih letih je, še preden je končal šolanje na osnovni šoli, postal eden najmlajših študentov na dodiplomskem študiju tolkal na Univerzi Antona Brücknerja v Linzu v Avstriji. Tolkala ga je tam učil profesor Josep Gumpinger, marimbo pa profesor Bogdan Bacanu. Potem se je Aristel poleg rednega študija izobraževal še pri odličnih tolkalcih in marimbistih, kot so Peter Sadlo, Mamoko Kamiya in Katarzyna Mycka. Posnel je tudi dve zgoščenki z avtorsko glasbo. Prva zgoščenka »Marimba« je bila posneta leta 2009 in zgoščenka z glasbo za sproščanje »Marimba in the Sky« pa leto pozneje.

Leta 2010 se je preselil v Veliko Britanijo, na jug Anglije v Hampshire in se vpisal na Brockwood Park School. To je mednarodna rezidenčna šola z odlično podporo različnim vrstam umetnosti z močnim poudarkom na glasbi, kjer sta ga glasbo poučevala profesorja Prach Boondischulachok in Jenna Sherry. V tem času se je začel učiti marimbo pri angleški tolkalki svetovnega slovesa Dame Evelyn Glennie. Študij je nadaljeval na The Open University, kjer končuje dodiplomski študij humanistike s poudarkom na glasbi. Leta 2012 se je preselil v London, da bi v tem mestu, ki je ena od svetovnih glasbenih metropol, začel kariero solista na marimbi. Njegova zadnja odmevna nastopa sta bila oktobra 2013 na dogodku TEDx v londonskem muzeju in samostojni koncert ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja letos v MacLarenn Hallu.

Februarja je tudi uspešno opravil avdicijo za podiplomski študij marimbe na eni od dveh najprestižnejših londonskih glasbenih akademij, Royal College of Music (RCM). Aristel je bil izbran izmed številnih kandidatov z vsega sveta in bo tako septembra začel magistrski študij marimbe. Kraljevska glasbena akademija je ena od redkih akademij na svetu z izvrstnimi profesorji, ki nudijo podiplomski študij marimbe, in hkrati ustanova, kjer so se izšolali nekateri od najbolj znanih glasbenih izvajalcev in skladateljev 20. stoletja. Specializiran magistrski program iz marimbe bo študiral pri izvrstni profesorici Danielli Ganevi.

Štipendija Kraljevske glasbene akademije ne bo zadostovala
Nadarjenemu Aristelu je Kraljevska glasbena akademija sicer že odobrila štipendijo, vendar ta ne bo zadostovala niti za polovico šolnine, kaj šele za stroške bivanja. Zato mu bodo skušali pomagati v Kulturno-umetniškem društvu Marimba, ki so ga ustanovili pred petimi leti, saj njegova mama Marjana Škerbenc kot samohranilka tega stroška, letna šolnina je namreč kar 9400 funtov, ne zmore. Zato bodo skušali zbrati čimveč denarja za šolnino. 25. aprila pa v Glasbeni šoli Krško pripravljajo njegov koncert, kjer bodo prav tako skušali zbrati kakšno donacijo.

V društvu Marimba upajo, da bo Aristelu uspelo dobiti štipendijo tudi v Sloveniji, morda v Posavski štipendijski shemi, kjer tudi podpirajo mlade nadarjene glasbenike, ki se šolajo v tujini. Sam je pripravljen del denarja zbrati tudi z nastopanjem. Ob dokončanju študija pa si seveda najbolj želi, da bi pridobil nove izkušnje in čim več nastopal.

Kam ga bo vodila glasbena pot z marimbo, Aristel za zdaj še ne ve. Ambicij ima veliko, pravi pa, da bo moral še dozoreti, saj je zdaj po njegovem mnenju še premlad. O svojih ambicijah pa pravi: »Marimba ni nekakšen inštrument, ki bi sodil v orkester. Je bolj podoben klavirju, je solističen inštrument, komorni inštrument. V bistvu glasbe za ta inštrument ni tako veliko. Vsa glasba, ki je, pa je bolj nova glasba, moderna glasba. Nekaj te glasbe mi je všeč, nekaj tudi ne. Tako da sam veliko prirejam starejšo glasbo - Bacha, Mozarta in tako naprej. Drugače pa tudi sam skladam in ustvarjam improvizirano avtorsko glasbo, in to od klasike do džeza.«

Vsekakor pa je Aristel Škrbić zagnan in nadvse talentiran, tako da bomo o njem doma in po svetu zagotovo še slišali.

Za MMC Goran Rovan

Mladi Škrbić z marimbo na londonsko Kraljevo akademijo za glasbo