Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo od občine Bistrica ob Sotli terja vračilo 346 tisoč evrov. Foto: Goran Rovan
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo od občine Bistrica ob Sotli terja vračilo 346 tisoč evrov. Foto: Goran Rovan
Če bodo ta denar morali vrniti, bo to zelo hud udarec za občinsko blagajno. Foto: Goran Rovan
Bodo po obnovi cest primorani vrniti denar?

Bistrica ob Sotli je v letu 2013 obnavljala dobrih pet kilometrov lokalnih cest v naselju Sveti Križ, in to s pomočjo evropskih sredstev. Zdaj pa bi ministrstvo del denarja rado dobilo nazaj.

Obmejna občina Bistrica ob Sotli bo, kot kaže, morala vrniti tako evropski kot proračunski denar, ki ga je že porabila za obnovo cest v naselju Sveti Križ. To je kar 294 tisoč evrov, zraven pa še davek na dodano vrednost. Ker so bili o tem obveščeni šele letos, obnova pa je potekala pred dvema letoma, tega vračila v občinskem proračunu niso predvideli. Na občini upajo, da jim bo uspelo dokazati, da so vsa sredstva namensko porabili v tem projektu in da nepravilnosti niso tako velike, da bi morali vračati celoten znesek.

Po besedah župana Občine Bistrica ob Sotli Franja Debelaka je ta zahtevek neutemeljen, z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so zahtevek za vračilo dobili šele konec januarja. Zato so se odločili, da poiščejo zunanjo pravno pomoč, ponovno opravijo revizijo opravljenih del in na sodišču dokažejo, da je bil projekt izpeljan korektno in da so delali v skladu z dovoljenji. Debelak pa o očitkih pravi: "Država nam očita, da smo projekt obnove cest naredili za prenizko ceno, torej za premalo denarja, očita nam, da ni bilo prave dokumentacije in da smo naredili eno analizo preveč. Poleg tega pa tudi, da je bilo obnovljenih manj cest, kot smo predvideli. Mi smo k sreči dobili cenejšega izvajalca, ker je šlo za rekonstrukcijo, nismo potrebovali gradbenega dovoljenja, zato smo ta očitek že zavrnili z argumenti, zdaj pa moramo ponovno dokazovati svoj prav. Morda je bila pri hitenju s končevanjem projekta res narejena tudi kakšna manjša napaka, na katero bi nas morali opozoriti že takrat, ko so nam nakazali denar, in ne šele zdaj, ko od nas terja vračilo."

Če bo občina vseeno morala vrniti ta denar v celoti, bo to zelo velik strošek za že tako skromen občinski proračun, saj je njen letni proračun le 1,8 milijona evrov. Župan je zaradi tega zaskrbljen, a še vedno upa, da se to ne bo zgodilo. Ob tem dodaja: "Resnično upam, da nam ne bo treba teh sredstev vračati, ker bi to v bistvu pomenilo kolaps za naš proračun. Zaradi tega potem ne moremo izvesti predvidenih naložb v obnovo vodovoda in gradnjo čistilne naprave, ob tem pa bi za vračilo morali najeti še kredit. V vsakem primeru pa sem prepričan, da je bil projekt izpeljan v redu in da so krajani res dobili neko dodano vrednost."

Ob očitanih nepravilnostih se v bistriški občini sprašujejo, zakaj morajo oni vrniti celoten znesek, in to z davkom vred. Drugim občinam, v katerih so tudi našli manjše nepravilnosti pri izvajanju projektov s pomočjo evropskih sredstev, tega namreč ni bilo treba storiti.

Goran Rovan, TV Slovenija

Bodo po obnovi cest primorani vrniti denar?