Vrrtec Mavrica v Brežicah bodo porušili in zgradili novega. Foto: Goran Rovan
Vrrtec Mavrica v Brežicah bodo porušili in zgradili novega. Foto: Goran Rovan
Otroci se v začasnih prostorih dobro počutijo. Foto: Goran Rovan
Brežice dobivajo nov vrtec

Občina Brežice je pred dnevi podpisala pogodbo z izbranim ponudnikom za izgradnjo vrtca Mavrica v Brežicah. Med sedmimi prispelimi ponudbami je bil v postopku javnega naročanja izbran konzorcij dveh delniških družb Begrad in KOP, ob tem pa so podpisali tudi pogodbo z izvajalcem strokovnega nadzora, podjetjem M-projekt Matjaža Avšiča. Gre za naložbo v vrednosti dobre štiri milijone evrov. Predviden začetek del je v mesecu maju, konec gradnje pa marca prihodnje leto. Brežiška občina bo v maju objavila še razpis za zbiranje ponudb za izvedbo zaklonišča, v poletnem času pa sledi še razpis za dobavo opreme za vrtec. Občina Brežice je za gradnjo novega vrtca pridobila sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 2,2 milijona evrov. Nov vrtec, ki bo imel kar štiri tisoč kvadratnih metrov površin in 20 igralnic, naj bi bil zgrajen v naslednjih 11. mesecih.

Vrtec Mavrica letos obiskuje 408 malčkov. Od teh jih je bilo več kot polovica, 226, v prostorih na Šolski ulici 5, od koder so se morali izseliti v začasne prostore. Tako zdaj vrtec delujejo kar na sedmih lokacijah, med njimi sta le dve novi - v stavbi nekdanje brežiške Policijske postaje, kjer je osem oddelkov, trije oddelki pa so v sosednjih prostorih Gasilske zveze Brežice na Cesti svobode. Dva nova oddelka sta tudi v Ekonomski in trgovski šoli, kjer so dva imeli že doslej, še vedno pa delujejo tudi oddelki v nekdanjem dijaškem domu, v Maistrovi ulici in v Trnju.

Projekt gradnje in selitve na nadomestne lokacije je kljub skrbnemu načrtovanju logistično zahteven, zato so o njem sproti obveščali starše in prebivalce, ki živijo v okolici. Kot je povedala ravnateljica vrtca Mavrica Ana Kupina, so začasne prostore obnovili in preuredili sanitarije, tako da bodi primerni za malčke in ti ne bodo za nič prikrajšani. Za preureditev prostorov in urejanje stavb je občina Brežice namenila 60 tisoč evrov. Kuhinjo so preselili v Osnovno šolo Brežice, kjer kuhajo kuharice iz vrtca, hrano pa razvažajo po oddelkih v kakovostnih termoportih, tako da otroci zaradi tega ne bodo pozneje dobili obrokov in hrana ne bo nič manj kakovostna.

Za MMC Goran Rovan

Brežice dobivajo nov vrtec