Sprejem briških oljkarjev po vrnitvi domov – v degustacijski sobi Briškega oljkarskega društva na Dobrovem Foto: Žarko Makuc
Sprejem briških oljkarjev po vrnitvi domov – v degustacijski sobi Briškega oljkarskega društva na Dobrovem Foto: Žarko Makuc
Oljar
Najvišji nagradi je v Splitu prejel oljkar Boris Marinič s Ceglega Foto: Žarko Makuc

Tradicionalnega splitskega tekmovanja se je udeležilo 875 oljkarjev iz desetih sredozemskih dežel. V kategoriji ekstra deviških oljčnih olj je bilo ocenjenih 650 vzorcev.

Briški oljkarji, člani Društva oljkarjev Brda, so na ocenjevanje poslali 13 vzorcev briških ekstra deviških oljčnih olj in prav vsa so bila nagrajena. Kar dve zlati medalji je dobil Boris Marinič iz Ceglega – navdušil je z avtohtono briško črnico, drugi dobitniki zlatih medalj so še: Marjan Jasnič za leccino, Aleš Bučinel, Jordan Drnovšček, Jadran Jakončič, Marjan Jericijo, Aleš Komjanc, Vilko Prinčič in Ivica Simčič za blend. Srebrne medalje so prejeli Ivan Jenko, Boris Marinič in Ivan Skubin za blend, bronasto medaljo pa si je prislužil Davis Prinčič.

Slavje greni nerešena davčna zakonodaja
Briški oljkarji – dvesto jih je v njihovem društvu s sedežem na Dobrovem, člani so tudi s sosednje strani meje, iz Italije – pa ob slavju opozarjajo na še vedno nerešeno davčno zakonodajo glede oljkarstva. Več o tem nocoj v Slovenski kroniki, kjer bomo opozorili še na to, da lahko istrsko oljčno olje – kot prvi slovenski evropsko zaščiten izdelek – to zaščito tudi prvo izgubi.