"Na podlagi podatkov o dnevni količini načrpane vode, potrebne za oskrbo prebivalcev, ocenjujemo, da so se vodne izgube zmanjšale za več kot 15 odstotkov," po obnovi vodovoda pojasnjuje direktor Vo-ka Marko Cvikl. Foto: BoBo

Po le štirih mesecih del sta javni podjetji Vodovod in kanalizacija ter Energetika Celje v mestu uspešno končali zahtevno obnovo skoraj kilometrskega plinovoda in vodovoda. Odsek v vrednosti 700.000 evrov je zdaj tako v celoti obnovljen, prvi pozitivni učinki obnove pa so že vidni.

Šlo je za zelo zahtevna dela, saj so morali delavci sočasno z obnovo zagotavljati tako oskrbo z vodo kot s plinom. Poleg tega pa so dela potekala na območju z bogato zgodovinsko preteklostjo, kar pomeni, da je bilo treba zagotoviti tudi arheološka izkopavanja, so sporočili iz družbe Vodovod in kanalizacija Celje (Vo-ka).

Vsako leto vsaj ena večja okvara
V družbi, ki s pitno vodo oskrbuje Celje, Vojnik, Štore in Dobrno, so pojasnili, da so se za obnovo kritičnega odseka primarnega vodovoda premera 400 milimetrov odločili zaradi pogostih okvar. "Letno smo imeli eno do dve večji okvari na tem odseku. To ne pomeni samo visokih stroškov, ampak tudi moteno oskrbo s pitno vodo. Zaradi nezanesljivega obratovanja in posledično višanja stroškov vzdrževanja smo se odločili, da zamenjamo problematične PVC-cevi," so poudarili.

Zamenjali so jih s cevmi iz duktilne litine, prvi pozitivni rezultati pa naj bi bili že vidni. "Na podlagi podatkov o dnevni količini načrpane vode, potrebne za oskrbo prebivalcev, ocenjujemo, da so se vodne izgube zmanjšale za več kot 15 odstotkov," pojasnjuje direktor Vo-ka Marko Cvikl.

Hkrati potekala tudi obnova plinovoda
Projektu so se priključili tudi v Energetiki Celje, saj se zavedajo nujnosti sočasne izvedbe vzdrževalnih posegov v komunalno infrastrukturo. Obstoječi plinovod in hišne priključke na omenjenem odseku so zamenjali s sodobnimi in tehnično dovršenimi polietilenskimi cevovodi, ki zagotavljajo več kot 50-letno zanesljivo obratovanje.

V načrtu novogradenj je letos predvidena dograditev distribucijskega omrežja zemeljskega plina v Lokrovcu, Bukovžlaku in Gajih, vse naložbe pa bodo predhodno usklajene z načrti Mestne občine Celje in drugimi upravljavci javne komunalne infrastrukture. Vir naložbe so namensko zbrana sredstva za plačilo najemnine za uporabo infrastrukturnih objektov in naprav (omrežnina), ki jih občina namenja za dogovorjene letne načrte izgradnje in zamenjave vodovodne in druge komunalne infrastrukture.