Porečji Mure in Drave bosta čez dobri dve leti čistejši. Foto: MMC RTV SLO
Porečji Mure in Drave bosta čez dobri dve leti čistejši. Foto: MMC RTV SLO


Gre za okoli 22 milijonov evrov vredna projekta, ki naj bi bila končana do konca leta 2015. Iz evropske malhe bo za njuno realizacijo prišla več kot polovica sredstev, in sicer kar 12 milijonov.
Pri projektu odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure je predvidena gradnja manjkajoče komunalne infrastrukture za zagotavljanje odvajanja in čiščenja odpadne vode v občini Gornja Radgona. Projekt je vreden 11,8 milijona evrov, od tega bo 6,4 milijona evrov evropskih sredstev.

Projekt vključuje gradnjo kanalizacijskega sistema Gornja Radgona in gradnjo komunalne čistilne naprave. Zgradili bodo dobrih devet kilometrov ločenega kanalizacijskega sistema, tri črpališča, tri regulacijske objekte, zadrževalnik in centralno čistilno napravo, na katero se bo lahko priključilo 8.800 populacijskih enot. Na javni kanalizacijski sistem pa bo priključenih 900 prebivalcev.

V okviru projekta odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave pa bo zgrajena čistilna naprava v Središču ob Dravi z zmogljivostjo 2.200 populacijskih enot in 22,8 kilometra kanalizacijskega sistema s sedmimi črpališči. S tem bodo lahko očistili odpadne vode za 1.782 prebivalcev občine Središče ob Dravi, so še sporočili z ministrstva.