V zvezi z nedovoljenim posegom na omenjenem območju bo inšpektorica za okolje po uradni dolžnosti uvedla postopke zoper kršilce in ukrepala v skladu s pooblastili, so pojasnili na bistriški občini. Foto: Ana Svenšek
V zvezi z nedovoljenim posegom na omenjenem območju bo inšpektorica za okolje po uradni dolžnosti uvedla postopke zoper kršilce in ukrepala v skladu s pooblastili, so pojasnili na bistriški občini. Foto: Ana Svenšek

Društvo Vintgar iz Slovenske Bistrice je ta teden na mariborsko območno enoto Inšpektorata za kmetijstvo in okolje naslovilo prijavo zaradi uničenja pomembnega dela naravovarstveno in okoljevarstveno pomembnega območja Bistriški vintgar, ki velja za naravno vrednoto državnega pomena.

Predsednica društva Aleksandra Kneževič je v prijavi pojasnila, da so na območju, ki ga je do nedavnega poraščal odrasel gozd, v celoti odstranjena drevesna, grmovna in zeliščna rast, tam pa se izjavajajo obsežna zemeljska dela. Uničenje obsežnega dela Vintgarja na desni strani potoka Bistrica tik pred Rimskim kamnolomom, ki velja za izjemen naravni in kulturni spomenik, so si, je še pojasnila, ogledali v nedeljo.

Reportažo iz Bistriškega vintgarja poleti si lahko preberete tukaj.

"Predvidevamo, da je bila devastacija območja izvedena za potrebe povečanja travniških površin kmetije, ki stoji nad območjem posega. To je zdaj povsem uničeno, in to čeprav deloma sega na območje Vintgarja in kot tako velja za naravno vrednoto državnega pomena," je zapisala Kneževičeva in dodala, da je investitor s posekom in planiranjem zemljin posegel v neposredno bližino potoka Bistrica, s tem pa kršil varstveni režim iz občinskega odloka o varstvu naravne in kulturne dediščine.

Ogrožen življenjski prostor redke vrste raka
V društvu poudarjajo, da je Vintgar del evropsko najpomembnejših naravovarstvenih območij Natura 2000, potok Bistrica pa med drugim habitat ogrožene in redke živalske vrste, raka koščaka. Z odstranitvijo sklenjene obrežne zarasti in z zemeljskimi deli spremenjene strukture je zdaj uničen oziroma močno poslabšan življenjski prostor omenjene živali.

Golosek je bil po njihovem mnenju izveden tudi v nasprotju z gozdarsko zakonodajo. Tudi če si je namreč vlagatelj pridobil soglasje Zavoda za gozdove o krčitvi gozdne površine do pol hektarja za potrebe širitve kmetijskih površin, kar zakonodaja sicer omogoča, pa je bilo spregledano dejstvo, da si je za poseg na naravovarstvenem pomembno območje treba pridobiti tudi naravovarstveno soglasje, ki ga vlagatelj po njihovem prepričanju nima.

Ena najhujših naravovarstvenih škod v zadnjih letih
V društvu so zato ob vložitvi prijave pristojne pozvali, da ukrepajo v skladu z zakonodajo in povzročitelja kaznujejo, hkrati pa mu naložijo izvedbo izravnalnega ukrepa, in sicer zasaditev poškodovanega območja z drevesnimi in grmovnimi vrstami avtohtonega izvora. Od inšpekcije pričakujejo, da se bo odzvala urgentno, saj gre po njihovem za eno najhujših okoljevarstvenih škod v tem delu države v zadnjih letih.

Na bistriški občini pristojni še niso odgovorili na vprašanja o tem, kako bodo ukrepali, na inšpektoratu za kmetijstvo in okolje pa so potrdili, da so bili na podlagi pisne prijave o vsem skupaj obveščeni na njihovi mariborski območni enoti. Kot so dodali, bo v zvezi z nedovoljenim posegom na omenjenem območju tamkajšnja inšpektorica za okolje po uradni dolžnosti uvedla postopke zoper kršilce in ukrepala v skladu s pooblastili.