"Prostori so lični in varni, zato nista ogrožena zdravje in varnost otrok, res pa je, da so dotrajani, zlasti stavbno pohištvo, streha, žlebovi in fasada. Igrišče je v stečajnem postopku in oprema na igrišču je zastarela," je priznala Karbova. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO/Maruša Bizjak

"Ker v prihodnje s strani države ni pričakovati tovrstnega sofinanciranja, potrebe pa so velike, Mestna občina Maribor (MOM) pripravlja drugačen model investicij, in sicer prek operativnega najema. To pomeni, da investicijo prevzame zasebno podjetje, ki ga občina izbere na javnem natečaju. Investicijo nato občina odplača z najemnino skozi daljše časovno obdobje," so pojasnili.

"Po načrtih in v primeru, da pri javnih natečajih ne bo večjih zapletov, je mogoče prenovo vrtca v Pekrah z novim sistemom financiranja začeti predvidoma v tem letu," so še povedali na občini.

Neprimerne razmere za varstvo otrok
Vrtec, ki ga obiskuje 42 otrok, deluje v vili, zgrajeni pred več kot 150 leti. Po besedah nekaterih staršev so tako notranji kot zunanji prostori popolnoma neprimerni za varstvo otrok. Stavba nima urejenih parkirnih prostorov, zato ni varnega dostopa do vrtca.

Zemljišče, kjer je igrišče, ni v občinski lasti in je v stečajnem postopku, zato bi otroci lahko izgubili zunanji prostor za igro. Po njihovih podatkih vrtcu zaradi sanitarnih neustreznosti grozi zaprtje, zato se bojijo, da bodo v prihodnjem šolskem letu ostali brez varstva v kraju bivanja, saj so vsi drugi vrtci na območju Peker zasedeni.

Čakajo že štiri leta
Investicijske dokumente za izgradnjo novega vrtca na zemljišču v lasti občine ob kulturnem domu v Pekrah so izdelali že leta 2011. Občina je vrtec želela zgraditi z evropskim denarjem, a na razpisu ni bila uspešna.

Predsednik krajevne skupnosti Pekre Branko Mlaker pričakuje, da bodo novi vrtec letos vendarle začeli graditi, saj je na vrhu seznama nujnih naložb na področju šolstva v Mariboru. Kljub težavam enota Pekre po besedah ravnateljice vrtca Studenci Marjance Karba deluje nemoteno.
"Res je, da imamo s strani inšpektorja za zdravje dve odločbi, zaradi katerih moramo izvesti določene posege. Gre za obnovo tal v eni izmed igralnic in zagotovitev prostora za individualno obravnavo otrok s posebnimi potrebami," je še pojasnila.