Na Goriškem informativni dan organizirajo nekoliko drugače in pred uveljavljenimi spomladanskimi
Na Goriškem informativni dan organizirajo nekoliko drugače in pred uveljavljenimi spomladanskimi "informativci". Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Izberi svoj študij
Predstavlja se 20 fakultet. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Druge slovenske univerze in samostojne fakultete na svoj prvi informativni dan navadno organizirajo uveljavljene spomladanske predstavitve programov, LUNG pa že od leta 2006 nekoliko prej.
Kot je pojasnila Nada Uršič Debeljak, direktorica LUNG-a: "Informativni dan 'Izberi si svoj študij' smo na LUNG-u prvič organizirali leta 2006, ko smo odprli Center vseživljenjskega učenja Severne Primorske. Dijaki so se v veliki meri posluževali poklicne orientacije in prav iz tega je zrasla želja po nadgradnji – svetovanju pri nadaljnji izobraževalni poti z informacijami iz prve roke. Predvsem želja, da bi šli dijaki na redne spomladanske informativne dneve fakultet že pripravljeni oziroma z že izoblikovanimi smernicami, je rodila prireditev „Izberi si svoj študij“, ki vsako leto pritegne vsaj 700 dijakov."

20 fakultet se predstavi
Na treh lokacijah – na LUNG-u, v prostorih Mestne občine Nova Gorica ter na novogoriškem Visokošolskem izobraževalnem in raziskovalnem središču (VIRS) predstavniki različnih fakultet predstavljajo študijske programe. Uroš Saksida, direktor VIRS-a, pravi: "Dijaki 4. letnikov bodo v enem dnevu dobili vpogled v programe dvajsetih fakultet z različnih področij kot tudi tistih visokošolskih programov, ki se izvajajo na Goriškem. Želim pa si, da bi dogodek prerasel meje Nove Gorice in se razširil tudi na srednje šole v Tolminu, Sežani, Ajdovščini in Vipavi."
Prvemu informativnemu dnevu v akademskem letu se je pridružila tudi Regijska razvojna agencija za severno Primorsko. Njen direktor Črtomir Špacapan: "Odločili smo se, da gremo zraven, saj smo se preteklih sedem let s prireditvijo »Ponujam – ponujaš« posvečali predvsem promociji in predstavitvi deficitarnih poklicev. Namen srečanja je bil izmenjava informacij o potrebah podjetij po znanjih in kadrih na eni strani in ponudbi znanja dijakov in študentov na drugi strani. Na prireditvah smo predstavili različne poklice v turizmu, tehnične poklice in poklice v zdravstvu, osredotočili smo se na izobraževanje in možnosti zaposlovanja. Vendar menimo, da je tokratna prireditev nadgradnja, ki bo zajela širši spekter tako tistih, ki so znanja željni, kot tudi ponudnikov različnih izobraževalnih programov."

Tudi Gangnam Style …
Predstavitve potekajo v dopoldanskem času, popoldne pa bo na Bevkovem trgu zabavni program, ki ga bodo oblikovali dijaki sami. Dejan Vidic, direktor Mladinskega centra Nova Gorica, ki prav tako sodeluje pri tem množičnem dogodku, je glede organizacije povedal: "Mladinski center je razpisal natečaj za oblikovanje logotipa za dogodek 'Izberi si svoj študij' in dijaki so se rade volje odzvali. Izbor bomo končali popoldne na Bevkovem trgu, ko bomo izbrali najboljši logotip in avtorja nagradili. Priprave tečejo tudi za goriški X-Factor, epilog katerega bo prav tako v sklopu popoldanskega dogajanja. Ob 14.30 bo na Bevkovem trgu potekal "flashmob" oziroma spontan ples Gangam Style ... Skratka - mi bomo pripravili živ-žav, dijaki pripravljajo zanimiv program, veliko bo zabave in mladostnega vrveža."