Že dober mesec dni je v teku izredna revizija poslovanja, ki nakazuje na katastrofalno vodenje podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Že dober mesec dni je v teku izredna revizija poslovanja, ki nakazuje na katastrofalno vodenje podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Nepravilnosti v Agrarii Koper
Kriminalisti pregledujejo posle Agrarie

Če je na nepravilnosti pri vodenju Agrarie pred mesecem dni opozarjala le peščica članov, so danes v to prepričani tudi - še do pred kratkim - direktorjevi zavezniki. Zloraba položaja, negospodarno ravnanje in prelivanje sredstev na zasebne račune je le nekaj dejanj, s katerimi si je Frančeškin zapravil zaupanje kmetov.

Jožica Bolčič, predsednica KZ Agraria Koper, pojasnjuje: "Pred kratkim, ko sem ga pozvala na razgovor v zvezi z nepremičninami, je bil zelo aroganten, se je razjezil in rekel, da on ne bo odgovarjal na vprašanja in da se lahko pogovarjamo samo prek odvetnikov."

Že dober mesec dni poteka izredna revizija poslovanja, ki nakazuje katastrofalno vodenje podjetja. Samo neporavnanih obveznosti do dobaviteljev, ki na svoj denar čakajo po pol leta in več, naj bi bilo za poldrugi milijon evrov. Na dan je prišlo tudi izvedensko mnenje za obnovo trgovine v Šmarjah, za katero je Frančeškin odštel skoraj 180.000 evrov.

Moralna odgovornost, "da preverimo, kam je šel denar"
Predsednik nadzornega odbora Agrarie, Egidij Markežič, pravi, da je vrednost obnove v Marezigah ocenil sodni cenilec. Ocena "je pokazala, da je preplačano za 100.000 evrov, realna cena je bila 70.000 evrov". "Mislim, da bo treba ugotavljati tudi odškodninsko odgovornost. To je samo ena izmed štirih investicij, in če so bile delane vse po istem kopitu, potem je naša moralna odgovornost, da preverimo, kam je šel denar," dodaja.

Seznam očitanih nepravilnosti je dolg, zato se mora Frančeškin posloviti. Ključno vprašanje zdaj je, na kakšen način. Sporazumno ali zaradi krivdnih razlogov. Bolčičeva pravi, da je to odvisno od Frančeškina, "kako bo pristal na to". "Mislim, da je čas, da temu naredimo konec. Agraria mora iti naprej," je prepričana.

Za pojasnila smo želeli prositi tudi Frančeškina, a je njegov mobilni telefon že drugi dan brez odziva. Kot smo izvedeli, je Frančeškinu že nekaj časa prepovedan tudi vstop v podjetje, s spornimi posli pa se ukvarjajo tudi koprski kriminalisti.

Edi Mavsar, TV Slovenija

Nepravilnosti v Agrarii Koper
Kriminalisti pregledujejo posle Agrarie