Koprska občina z razpisom išče izvajalce, ki bi bili pripravljeni urediti nova parkirna mesta ob Kolodvorski cesti in ob semedelskem priključku s hitro cesto. Foto: A. Š.
Koprska občina z razpisom išče izvajalce, ki bi bili pripravljeni urediti nova parkirna mesta ob Kolodvorski cesti in ob semedelskem priključku s hitro cesto. Foto: A. Š.
Parkirišča v Kopru
Koprska občina želi eno izmed parkirišč v okviru projekta “parkiraj in se pelji” urediti ob semedelskem priključku s hitre ceste - med semedelskim mostom, nadhodom (pasarela) in kanalom Badaševice. Foto: A. Š.

Koprska občina tako uvaja sistem parkiranja in prevoza z avtobusom; mestno središče bi razbremenili pločevine in ljudi spodbudili k uporabi javnih prevoznih sredstev.

Prvo parkirišče bo na Kolodvorski, ob glavni avtobusni postaji. Viljan Tončič, vodja občinske službe za investicije, je pojasnil: "Novo parkirišče predvideva 57 osebnih parkirnih mest in 28 parkirišč za avtodome. Avtodomi so velika težava ne samo na Obali, ampak vse do Ljubljane."

Na drugem parkirišču bi bilo prostora za 190 vozil
Drugo parkirišče bo med semedelskim mostom, nadhodom (pasarelo) in kanalom Badaševice, na območju, kjer je zdaj zelenica. Dostop bo urejen z Ulice 15. maja, skupaj pa bo tam okrog 190 parkirišč. Tudi tu bo za en evro mogoče parkirati in se z avtobusom odpeljati do središča Kopra. Razpisa za izbiro izvajalca je občina že objavila. "V tem trenutku pričakujemo ponudbe, ki jih bomo odpirali v februarju, ko bo tudi znana odločitev, parkirišča pa bi zgradili do poletja, nekje junija ali julija," je še povedal Tončič.

Na obeh parkiriščih bodo postavili polnilnico za vozila na električni pogon. Za ureditev novih parkirišč je občina večino denarja, 85 odstotkov, dobila iz evropskih sredstev, skupaj kar 700 tisoč evrov.