Trojica si je skupaj ogledala gradbišče novega ljubljanskega islamskega centra. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Trojica si je skupaj ogledala gradbišče novega ljubljanskega islamskega centra. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Zagrebški župan prišel na gradbišče džamije

Ta meni, da sta Ljubljana in Zagreb lahko za zgled Evropi.

Bandić je ob ogledu gradbišča, kjer se počasi končuje prva faza gradnje, večkrat izpostavil dobre odnose med slovensko in hrvaško prestolnico. Janković se je strinjal in spomnil, da sta bila z zagrebškim kolegom pred kratkim na konferenci v Amsterdamu, kjer so župani govorili o štirih točkah, in sicer socialnih stanovanjih, mobilnosti, terorizmu in migrantih.

Eno ključnih vprašanj je bilo po besedah Jankovića to, ali se pri nas lahko zgodi kaj podobnega, kot se je marca v Bruslju. "Nedvomno se terorizem vedno lahko zgodi, ampak mislim, da smo na tem področju naredili mnogo na skupnem življenju in spoštovanju različnosti," je ocenil.

Grabus pa je izpostavil, da je Zagreb za slovensko islamsko skupnost "določena inspiracija", še posebej islamska skupnost v hrvaški prestolnici. Ljudje po Grabusovi oceni v Zagrebu niso integrirani, ampak so sestavni del družbe. "Mi imamo precej integriranih ljudi, ampak niso sestavni del družbe," je dodal.

Računajo na novo pomoč Katarja
Mufti je še ocenil, da bodo konec septembra končali prvo gradbeno fazo, celoten objekt pa naj bi bil končan do oktobra 2017. Sprva so sicer mislili, da bo objekt končan že poleti prihodnje leto, a so izzivi pri gradnji veliki.

Glede denarja islamska skupnost tudi pri gradnji druge faze računa na pomoč Katarja. Samo cesta pri centru bo namreč stala 1,3 milijona evrov, da bi dokončali z drugo fazo del, pa bo potrebnih še 10 milijonov evrov, je pojasnil Grabus.

Zagrebški župan prišel na gradbišče džamije