Fištravec bo moral najti nove rešitve za finančno izmozgano mesto. Foto: BoBo
Fištravec bo moral najti nove rešitve za finančno izmozgano mesto. Foto: BoBo
Maribor protest
Novi protesti so že napovedani. Foto: BoBo

Ob umiku predloga je župan pojasnil, da umik še vedno pomeni, da bodo proračunski prihodki v prihodnjih dveh letih manjši od preteklih let, zato bo treba na številnih področjih zategniti pas.
Mestna uprava bo zato morala znižati stroške, povečati učinkovitost, pri vseh uporabnikih proračunskega denarja pa bodo opravili tudi natančne analize pretekle porabe ter poiskali morebitne notranje rezerve. Razpoložljiv denar pa bodo nato prerazporedili tako, da bodo ohranili predvsem raven socialnih programov.

Vodstvo mariborske občine je sicer pretekli teden začelo tudi pogovore s predstavniki vlade, saj bo pri iskanju dodatnega denarja za Maribor po mnenju predstavnikov občine nujno sodelovanje vlade. Država namreč skozi zakonodajo občinam nalaga večje obveznosti, kot jim zagotavlja denarja, so še poudarili.
Morebitni koalicijski partnerji zadovoljni
Andrej Špenga
iz SMC-ja je po seji poudaril, da pričakujejo, da bodo pristojne službe zdaj pripravile nova izhodišča proračuna, je poročal Radio Slovenija. "Ukinitev denarja za izvajanje socialnih programov se enostavno ne sme zgoditi," je poudaril.
Tudi DeSUS in ZL, verjetna člana koalicije, se z rušenjem sociale ne strinjata in če bi takšna proračunska izhodišča ostala, v koalicijo sploh ne bi šli, so poudarili. Tomaž Kancler iz SDS-a pa je mnenja, da pripravljanje izhodišč prelaga rešitve varčevanja na pleča Mariborčanov, česar pa ne nameravajo dopustiti.

Mariborska proračunska luknja je dodobra razburkala duhove v mestu, saj so že napovedani prvi protestni shodi, potencialno največji koalicijski partner SMC pa je župana pozval k spremembam izhodišč na tak način, da bi zagotovili denar za socialo.

Lah odšel na svoje
Sicer pa mariborsko mestno hišo po dobrem mesecu zapušča direktor mariborske mestne uprave Damjan Lah, ki je omenjeni položaj opravljal kot v. d. direktorja. Za Večer je zanikal, da bi iz Maribora odšel zaradi slabega finančnega stanja občine, ki ga je prav on na najbolj črn način predstavil mariborski javnosti. Kdo bo zdaj vodil mestno upravo, župan še ni pojasnil.

"Številke še zmeraj stojijo, izhodišča so strokovno in dobro pripravljena. Zadeve lahko sprejmemo in jih začnemo reševati, lahko pa damo glavo v pesek, a to ne bo ničesar spremenilo," je za časopis dodal Lah.

Vodenje mestne uprave in županovega kabineta je Lah sicer prevzel 6. novembra, že predtem pa so se pojavili pomisleki o primernosti njegovega imenovanja. Bil je namreč generalni sekretar na notranjem ministrstvu v času ministrovanja Katarine Kresal, obtožen pa je bil tudi zaradi spornega najema stavbe Igorja Pogačarja za nacionalni preiskovalni urad. Ljubljansko okrajno sodišče ga je v tem primeru sicer oprostilo, zadeva pa še ni pravnomočna.