Na odru je bilo mogoče spremljati tudi mažoretke. Foto:
Na odru je bilo mogoče spremljati tudi mažoretke. Foto:
Obiskovalcem so na stojnicah predstavili svoje izdelke in jih oskrbeli z informacijami o storitvah. Foto: Bogdan Miklič


Dogodek je bil namenjen seznanjanju širše javnosti z delom, ki ga NVO-ji opravljajo v javno korist, in vlogo, ki jo igrajo v svojih lokalnih skupnostih. Predstavilo se je okoli 70 društev in zasebnih zavodov, ki delujejo na področjih kulture, socialnega varstva, mladine, športa, turizma, kulturne dediščine in civilne zaščite.
Po nagovoru župana mestne občine Novo mesto Alojzija Muhiča je sledil dinamičen program, ki ga je pripravilo okrog 300 predstavnikov NVO-jev. Obiskovalcem so na stojnicah predstavili svoje izdelke in jih oskrbeli z informacijami o storitvah. Dogajanje so popestrili s praktičnimi prikazi svojih dejavnosti, recimo oživljanja ponesrečenca, priprave kulinaričnih dobrot, kolesarskega poligona, žive knjižnice, ponazorili so doživljanje žrtev nasilja in zdrav način življenja. Na odru je bilo mogoče spremljati njihov plesni, glasbeni in športni program, imeli pa so tudi delavnice za otroke. Bazarski utrip je zaokrožil koncert skupine Društvo mrtvih pesnikov.
Bazar je sicer del skupne akcije nevladnih organizacij "Spukni NVO!", ki je namenjena ozaveščanju širše javnosti o pomenu NVO-jev. Javnost jih namreč še vedno razume predvsem kot ljubiteljska in prostovoljska združenja, čeprav številni izvajajo tudi vrsto kakovostnih storitev javnega značaja, ki bi jih sicer morale zagotavljati občine, vendar njihovim službam to ne uspeva v polni meri. Med tovrstne storitve med drugim spadajo delo s starejšimi, gibalno oviranimi, otroki in mladino, bolniki, manjšinami ter pomoč socialno ogroženim, žrtvam nasilja in odvisnikom.
Za MMC Bogdan Miklič
Foto: Bogdan Miklič