Na stojnicah tudi letos ni bilo veliko jabolk – tokrat zaradi pozebe. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rova
Na stojnicah tudi letos ni bilo veliko jabolk – tokrat zaradi pozebe. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rova
Poklon veličanstvu, jabolku

Na tem sejmu se je tudi letos trlo razstavljavcev iz vse Slovenije, ki pa ne ponujajo krame, kiča, bižuterije, ampak izdelke domačinov in mojstrskih obrtniških delavnic, ekološko pridelano hrano in še marsikaj zanimivega, tako za oči kot za usta.

Organizira ga Kozjanski park, v katerem vsako leto zatrjujejo, da več kot tisto leto, ne morejo več zagotoviti stojnic, potem pa vsako leto dokazujejo nasprotno. Tako je tudi letošnji sejem po besedah direktorja Kozjanskega parka Hrvoja Tea Oršaniča spet rekorden po številu razstavljavcev: "Imamo 139 stojnic, razstavlja pa več kot 170 razstavljavcev, kar je največ do zdaj."

Ob prazniku so tudi letos podelili naziv carjevič, ki ga prejme tisti, ki je najbolj poskrbel za svoj travniški sadovnjak. Že četrti naziv je letos prejel sadjar Janko Dobravc, ki so ga tudi ustoličili na sadjarskem tronu, delu kiparja Francija Černeliča.

Ponudba na stojnicah je res pestra in kar vabi k nakupu. Že danes ga je obiskalo veliko obiskovalcev z vseh koncev Slovenije. Na sejmu je stojnic z jabolki le še za vzorec, saj je po lanski toči letos oklestila pridelek pozeba. Ponudniki starih sort jabolk so zato svoje cene dvignili za dvajset centov.

Poklon veličanstvu, jabolku