Avtor knjige Franci Tomažič, naš najboljši tekmovalec v spidveju Matej Žagar in nekdanji jugoslovanski prvak v spidveju Ivan Molan Foto: Goran Rovan
Avtor knjige Franci Tomažič, naš najboljši tekmovalec v spidveju Matej Žagar in nekdanji jugoslovanski prvak v spidveju Ivan Molan Foto: Goran Rovan
Predstavitve knjige se je udeležil tudi Matej Žagar, ki se po petih letih znova vrača na tekmovanja za svetovni spidvejski grand prix. Foto: Goran Rovan

Izšla je knjiga Slovenski speedway 1992-2012 avtorja Francija Tomažiča, ki je predtem obdelal tudi jugoslovanski spidvej in dirt track.

Franci Tomažič je pred petimi leti že izdal knjigo z naslovom "Jugoslovanski dirt track in speedway 1920-1991", zdaj pa se je posvetil še zgodovini tega športa v samostojni Sloveniji. Nova knjiga, ki je izšla pri založbi Neviodunum, ima naslov "Slovenski speedway 1992-2012", obsega 389 strani, v njej je 458 fotografij in rezultatov s kar 618 dirk v Sloveniji in tudi drugod, kjer so nastopali naši tekmovalci.

S tem je avtor ustvaril še en neprecenljiv dokument časa, ki tako pisno kot s fotografijami leksikonsko popisuje celotno spidvejsko dogajanje pri nas po osamosvojitvi. Zato ni čudno, da se je na obeh predstavitvah knjige, tako v Ljubljani kot v Krškem, zbralo veliko ljubiteljev tega atraktivnega motošporta.

Avtor knjige je že kot mlad fant spremljal spidvej doma, pozneje pa tudi v svetu. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so ga poznali vsi vozniki spidveja na območju Slovenije in nekdanje Jugoslavije. Pozneje je postal mednarodni sodnik in član komisije za zaprte steze pri FIM-u ter napovedovalec in novinar na spidvejskih dirkah. Bil je pobudnik in organizator številnih srečanj in dogodkov za promocijo spidveja ter strokovni sodelavec pri postavitvi posebne zbirke Speedway v Sloveniji, v Valvasorjevi knjižnici v Krškem.

V prvi knjigi je opisal jugoslovanski spidvej
V prvi knjigi "Jugoslovanski dirt track in speedway 1920-1991", ki je izšla prav tako pri založbi Neviodunum in je razprodana, je Franci Tomažič popisal najpomembnejše dogodke v zgodovini slovenskega, nekdanjega jugoslovanskega in svetovnega spidveja kot tudi nekatera nova spoznanja iz sveta spidveja, med katerimi so tudi ekskluzivni prispevki, kot je pogovor z direktorjem znamenite tovarne spidvejskih motorjev Jawa. Osrednji del vsebine je namenjen pregledu dogodkov v 20-letni zgodovini tega športa pri nas ter dirkačem, še posebno tvorcem največjih uspehov tega športa - Gregi Pintarju, Mateju Ferjanu, Mateju Žagarju, Izaku Šanteju in drugim.

V bogato slikovno opremljeni knjigi, ki ima več kot 500 fotografij, avtor ni pozabil na organizatorje prireditev, med katerimi so tako društva in klubi kot posamezniki, ki so prispevali k temu, da je Slovenija v tem času uspešno gostila tudi športne dogodke najvišjega svetovnega ranga, tudi svetovnih in evropskih prvenstev.

Speedway v Krškem
Prvo slovensko knjigo o spidveju pa je leta 2002 izdal Silvo Mavsar, sicer urednik krške založbe Neviudunum. Ta nosi naslov »Speedway v Krškem«. V knjigi je zajet zgodovinski pregled razvoja tega športa v svetu, v Sloveniji ter še posebej v Krškem kot zibelki in najbolj množičnem centru tega športa pri nas - od začetkov do danes. Posebej so predstavljeni nekatere pomembnejše prireditve in najuspešnejši krški tekmovalci. Knjiga vsebuje več kot 150 barvnih fotografij, besedilo pa je v slovenskem in angleškem jeziku.

Za MMC Goran Rovan