Sezona se bliža, a natakarjev in kuharjev je v Kobilarni Lipica še vedno premalo. Foto: Radio Koper
Sezona se bliža, a natakarjev in kuharjev je v Kobilarni Lipica še vedno premalo. Foto: Radio Koper

Kobilarna Lipica je po stečaju Lipice Turizem decembra lani prevzela dejavnost, ne pa delavcev. Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije pravi, da v državnem javnem zavodu kršijo zakonodajo: "Eno leto je ista plača, velja ista kolektivna pogodba, potem pa se gre na pogodbo, ki velja za prevzemnika."

So pa v Kobilarni zaposlili 14 kuharjev in natakarjev iz Lipice Turizma, a čeprav se bliža glavna sezona, jih je še vedno premalo. Na delo so jih sprejeli kot začetnike; ker so postali javni uslužbenci, so jih uvrstili v izhodiščne plačne razrede. V februarju so jim plače sicer popravili oziroma priznali preteklo delo, vendar so še vedno nižje kot prej, pravi Irena Valenti iz Sindikata gostinstva in turizma: "Lipica Turizem je delovala pod pogoji zasebnega sektorja in je bila zavezana delovati pod pogoji kolektivne pogodbe dejavnosti turizma in gostinstva Slovenije."

To bi se lahko spremenilo v novem zakonu o Kobilarni Lipica, ki naj bi ji določil novo organizacijsko obliko. Katera bo ta, na ministrstvu za gospodarstvo ne povedo, v sindikatu pa pravijo: Lipica naj postane gospodarski zavod, ki deluje v javnem interesu. "Tako bi imel dosti bolj odprte roke glede dela in plač zaposlenih, ki bi opravljali hotelske in gostinske storitve," še dodaja Valentijeva.

Novo fronto s Kobilarno pa znova odpira občina Sežana. Zahteva, da Lipica čez posestvo znova vzpostavi dvosmerni promet, časa za to pa ima 90 dni.