Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Na ministrstvu za kmetijstvo so v dogovoru s Skladom kmetijskih zemljišč in pridelovalci predlagali, da bi zalivali z vodo iz reke Vipave, ki bi jo zajemali pri Renčah in jo spuščali v obstoječi namakalni sistem.

Zaradi zadnjega dežja ob koncu tedna je vode v reki trenutno dovolj, je povedal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Anton Harej, zato je trenutno na razpolago tudi za namakanje. Zalogo vode imajo tudi v zgornjem delu zadrževalnika Vogršček, vendar je ta rezerva v primeru znižanja vodostaja v reki Vipavi, je še povedal.

Zaradi dotrajanosti zadrževalnika Vogršček in obstoječega namakalnega sistema so po dolgih letih obljub v lanskem letu začeli prenovo. Na ministrstvu za kmetijstvo, ki vodi sanacijo, so ob podpisu pogodbe za izvedbo prenove v začetku lanskega leta obljubili, da zaradi sanacije uporabniki namakalnega sistema ne bodo ostali brez vode, kar se je zgodilo v teh sušnih dneh.

Vodo so morali po obilnih spomladanskih padavinah najprej izčrpavati iz zadrževalnika, zdaj pa zaradi povečanega namakanja v zadrževalniku Vogršček ni več vode. Po spomladanski pozebi sadnega drevja, ki bi bila lahko ob oroševanju sadnih dreves veliko manjša, bodo brez pridelka morda ostali tudi pridelovalci zelenjave.

V začetku prejšnjega tedna so namreč v skladu kmetijskih zemljišč napovedali, da bodo morali zaradi pomanjkanja vode zapreti namakalni sistem. Ob tej napovedi so se odzvali ogorčeni pridelovalci zelenjave, po skupnem sestanku z lastnikom in upravljavcem Vogrščka in namakalnega sistema pa so vendarle poiskali rešitev.

DZ je danes soglasno potrdil zakon o ukrepih za odpravo posledic spomladanske pozebe v kmetijski proizvodnji, ki daje podlago za izdelavo končne ocene škode in za nujne interventne ukrepe za odpravo njenih posledic.

Z zakonom se hkrati ureja možnost odpisa obveznosti za vzdrževanje namakalnega razvoda Vogršček za lastnike oz. zakupnike kmetijskih zemljišč na območju namakalnega razvoda Vogršček, ki jim je zaradi sanacijskih del na pregradi Vogršček motena dobava vode. Gre za 16 namakalnih sistemov, ki so opredeljeni v uredbi o potrditvi območij osuševalnih in namakalnih sistemov.