Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

Okoljska inšpekcija po izrednem nadzoru junija letos in pozneje ugotavlja, da ima Salonit veljavno delno vodno dovoljenje za odvzem vode iz reke Soče za tehnološke potrebe in da ni vključen oziroma odgovoren za pripravo pitne vode.

Za to naj bi bila odgovorna občina Kanal ob Soči, ki uporablja zajema vode iz reke Soče v dovodnem rovu za hidroelektrarno Plave. Druga odvzemna mesta niso predvidena, še ugotavlja okoljska inšpekcija.

V Civilni iniciativi Danes pa trdijo, da se je ob okvari črpalke v omenjenem dovodnem rovu 1100 prebivalcev Anhovega in okoliških naselij nezakonito oskrbovalo z vodo iz črpališča pod anhovsko cementarno.

Svoje ugotovitve so za zdaj posredovali državnemu tožilstvu, dodaja Miha Stegel: "Bomo pa zadevo dopolnili oziroma sami podali kazenske ovadbe proti odgovornim, to je proti županji, odgovornim v Salonitu Anhovo in Salinvestu."

Županja Tina Gerbec očitke zavrača. "Tehnološka voda ne prihaja v stik s pitno vodo, rezervno črpališče je pa tako, kot ste navedli: pod kompleksom anhovskega Salonita," je dejala.

"Razvod tehnološke vode za hlajenje naprav cementarne je popolnoma ločen od razvoda pitne vode iz vodarne Močila. Zato krajani niso nikoli kot pitno vodo pili tehnološke vode iz hlajenja naprav," pa je pojasnila Maja Blatnik iz Salonita.

Obnovo vodarne Močila naj bi začeli še letos, še dodajajo v Salonitu Anhovo.