Goršetov primer se bo zapisal v zgodovino slovenskega sodstva, saj je Gorše prvi slovenski državljan, ki so mu zaplenili premoženje v tujini, in še to formalno v lasti drugih. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Goršetov primer se bo zapisal v zgodovino slovenskega sodstva, saj je Gorše prvi slovenski državljan, ki so mu zaplenili premoženje v tujini, in še to formalno v lasti drugih. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Savudrija
Na razkošno Goršetovo vilo se je usedlo puljsko sodišče in jo bo dalo na dražbo. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Nanjo se je usedlo puljsko sodišče. Pravnomočna sodba namreč določa, da se Goršetu vzame 2,2 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

"Okrožno sodišče v Kopru je v januarju 2015 Županijskemu državnemu odvetništvu v Pulju, kot pristojnemu organu v RH, poslalo zaprosilo s potrebnimi dokazili in potrdili za izvršitev odvzema premoženja, ki se nahaja v RH (odvzem gospodarske družbe in nepremičnin ter odvzem terjatve in izbris hipoteke na nepremičninah). Županijsko sodišče v Pulju nas je že obvestilo, da je našemu zaprosilu ugodilo," so za TV Slovenija odgovorili na koprskem sodišču. Pot razkošne nepremičnine na javno dražbo je tako odprta.

Koprska tožilstvo in sodišče zorala ledino
Goršetov primer se bo zapisal v zgodovino slovenskega sodstva, saj je Gorše prvi slovenski državljan, ki so mu zaplenili premoženje v tujini, in še to formalno v lasti drugih. Da na Hrvaškem skriva prestižno vilo, smo razkrili prav v našem mediju.

Gorše je na sodiščih ves čas zatrjeval, da nima nobenega premoženja. Pravno formalno ga tudi ni imel, saj je bil dolgo med tistimi, ki tečejo vsaj en krog pred pravosodnimi in organi pregona ter poskrbijo, da je njihovo premoženje skrito, nedotakljivo in jih kje čaka.

Nekaj nepremičnin je obvladoval prek slamnatih podjetij, družinsko hišo je prepisal na ženo, lastništvo podjetja Finis, ki je bilo formalni lastnik razkošne obmorske vile, pa prepisal na očeta in tasta. To je storil en dan po predobravnavnem naroku in po tem, ko je že postalo jasno, da bi organi pregona lovke za njegovim premoženjem utegnili stegniti tudi čez mejo.

Starodobniki ne gredo v promet
Gorše je sodišču zamolčal tudi dva starodobnika, v povezavi s svojim premoženjem je omenjal le eno vozilo, a je tožilstvo na koncu našlo tri. "Tudi v zvezi z odvzetimi starodobnimi vozili je sodišče začelo s postopki za prodajo, tako da je najprej odredilo njihovo cenitev, nato pa še prodajo preko pristojnega sodnega izvršitelja, ki je v začetku maja 2015 že opravil prvo javno dražbo, ki pa ni bila uspešna," odgovarjajo na okrožnem sodišču v Kopru.

Gorše je bil aprila 2013 zaradi zlorabe položaja in poslovne goljufije v postopkih stečaja Hidra obsojen na 10 let zapora, a je koprsko višje sodišče delno ugodilo njegovi pritožbi in mu zaporno kazen znižalo na šest let, oprostilo pa je Goršetovo ženo Barbaro ter Vlada Petka, ki sta bila na prvi stopnji obsojena na leto dni zapora. Rudolfu Trčku, ki je bil na prvi stopnji zaradi kaznivega dejanja pranja denarja obsojen na leto in pol zapora, je dosojeno kazen znižalo na eno leto zaporne kazni.

Eugenija Carl, TV Slovenija