Koprski vrtec je bil opozorjen. Foto: Nataša Hlaj
Koprski vrtec je bil opozorjen. Foto: Nataša Hlaj

Inšpektorat ni zbiral dokazov o nasilnem ravnanju vzgojiteljice v enoti vrtca Hrvatini, saj je predkazenski postopek že vodila koprska policijska uprava in pred tedni podala tudi kazensko ovadbo. Na inšpektoratu pravijo, da ni bilo mogoče opraviti dokazovanja s pedagoškim izvedencem, saj je bila vzgojiteljica po tem, ko je njeno ravnanje prišlo v javnost, odstotna, včeraj pa ji je prenehalo delovno razmerje, dobila je odpoved iz krivdnih razlogov.

V nadzoru se je inšpekcija osredotočila na ravnanje odgovornih oseb ob podanih pritožbah. Ugotovili so, da je ravnateljica ustrezno ukrepala, ko je bila seznanjena o domnevnih nepravilnostih. Ni pa bilo mogoče spregledati tega, pravi inšpekcija, da so strokovni delavci, ki so vedeli za grobost vzgojiteljice, opustili dolžno ravnanje in so težavo minimalizirali.

Ugotovljene so bile tudi številne pomanjkljivosti pri načrtovanju in izvedbi dela strokovnih delavcev. Vodstvu vrtca je zato inšpektorat izrekel opozorila za njihovo odpravo. Potem ko so o nasilni vzgojiteljici v vrtcu poročali mediji, se je pokazalo, da je njeno ravnanje javna skrivnost, za katero vedo številni. Na policiji so povedali, da gre za prvi tak primer na obalno-kraškem območju v zadnjih letih. Staršem so takrat svetovali, naj pozorno poslušajo svoje otroke in naj morebitne sume prijavijo na policiji, ki bo kaznivo dejanje preiskala.

Tjaša Škamperle, Radio Koper