Foto:
Foto:
Varuhinja človekovih pravic je dodala, da bi bilo treba spremeniti Zakon o romski skupnosti, saj dolenjski Romi nimajo predstavnika v Svetu romske skupnosti. Foto: Bogdan Miklič

Balažkova je opozorila na težave zaradi prepočasnega odzivanja državnih institucij v postopkih pridobivanja denarja za delovanje ZRD-ja. "Romi živijo v nemogočih razmerah, zato želimo sami odločati o izboljšavah, ki bodo prispevale k njihovemu boljšemu jutri," je poudarila. Dejala je, da so Nussdorferjevo med drugim seznanili s počasnim odvijanjem legalizacije romskih naselij, pritožbami zaradi domnevnega preprečevanja vstopa Romom v novomeško skladišče Rdečega križa, kjer se razdeljujejo prehranski paketi in oblačila, z neenakimi izobraževalnimi možnostmi za romske otroke, ki nimajo zagotovljene predšolske vzgoje, ter z onemogočanjem ZRD-ju, da bi v Novem mestu kupil pisarno Zveze Romov Slovenije, ki že nekaj časa ne deluje.

Nussdorferjeva je opozorila na pomen strpnosti in enotnosti znotraj romske skupnosti in tudi v odnosu med Romi in večinskim prebivalstvom. Ugotavlja, da so otroci brez vode in elektrike ter brez vrtca diskriminirani že takoj na začetku izobraževalnega procesa. Varuhinja je na predbožični dan obiskala kočevsko romsko naselje Mestni Log, kjer se je pogovarjala z Romi, bila pa je tudi v stiku s pripadniki večinskega prebivalstva. "Problematika bivanjskih razmer je velika, zato si bo moja ekipa prizadevala za njihovo ureditev. Sprejeli smo priporočila, ki jih je soglasno potrdil tudi državni zbor, da bi se takrat, ko na občinski ravni ne bi dosegli soglasja za reševanje omenjenih težav, v iskanje rešitve vključila država."

Varuhinja človekovih pravic je dodala, da bi bilo treba spremeniti Zakon o romski skupnosti, saj dolenjski Romi nimajo predstavnika v Svetu romske skupnosti. "Nujno je namreč doseči pravilno porazdelitev sredstev. Zavzemati se je treba za širitev boljših praks, med katerimi je tudi povečevanje deleža otrok, ki obiskujejo vrtec in šolo," je pristavila. V zvezi s težavami Romov glede dostopa v novomeško skladišče Rdečega križa jim je po informacijah Nussdorferjeve prepovedano dotikanje stvari, zato jim hrano in oblačila dostavljajo na dom. Kljub temu bodo v uradu varuhinje preverili situacijo in ob morebitnih nepravilnostih ukrepali.