Uporabnikom je trenutno na voljo 26 navadnih in 11 električnih koles, nameščenih na sedmih postajališčih v Novi Gorici in enem v Šempetru. Za uporabo koles bo mogoče plačati na več načinov, najbolj enostavno pa bo prek mobilne aplikacije ali uporabniške kartice. Večkratni uporabniki pa bodo imeli na voljo tudi dve različni celoletni naročnini.

"Želimo si, da bi izposoja zaživela predvsem med lokalnim prebivalstvom za opravljanje vsakdanjih obveznosti, opravkov in ogledov, saj bi na ta način znatno pripomogli k razbremenitvi mesta z avtomobilskim prometom na krajših razdaljah. Za ureditev izposoje koles je bil sicer skrajni čas, saj ga imajo urejenega vsa napredna evropska mesta," je ob današnji predstavitvi sistema izposoje koles povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Načrtovana povezava s sosednjo Gorico trenutno še ni na voljo, saj je dogovarjanje zastalo zaradi epidemije covida-19. Ponudnik in skrbnik izposoje koles, podjetje Nomago, sicer obljublja, da bo to uporabnikom omogočeno že kmalu. V italijanski Gorici so namreč na njihovih postajah za izposojo koles že postavljeni tudi stebrički za kolesa s slovenske strani Goriške.

Vzpostavitev sistema izposoje koles z ureditvijo šestih postajališč in nabavo navadnih ter električnih koles je bila sofinancirana iz kohezijskega sklada prek razpisa ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti. Ta investicija je bila vredna 249.000 evrov. Ureditev dveh postajališč v Novi Gorici ter Šempetru pri Gorici pa sta sofinancirana s projekta MUSE programa Interreg V-A Italia-Slovenia 2014-2020, v katerem kot partner sodeluje Regijska razvojna agencija Severne Primorske, njena vrednost pa je bila 45.000 evrov.

Zanimanja za najem koles je sicer kar precej, je povedala direktorica javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erika Lojk. "Zanimanja je precej zlasti v spomladanskih in poletnih mesecih. Zato je ta pridobitev, da imamo postajališče za izposojo koles tik pred našim turistično-informacijskim centrom, pomembna za obisk in ogled lepot Goriške," je dodala.