Izola v prihodnosti načrtuje še razširitev zelo dobro obiskanega festivala oranžnih vin. Foto: Organizator
Izola v prihodnosti načrtuje še razširitev zelo dobro obiskanega festivala oranžnih vin. Foto: Organizator
Med gostujočimi vinarji bo tudi Klinec iz Plešivega. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Brda in vino velja za nejvečji eno-kulinarični dogodek v Brdih. Foto: Organizator
Brda veljajo za nekakšno slovensko Toskano. Foto: BoBo
Alpe Adria Trail povezuje tri države. Foto: AAT
Alpe Adria Trail uradno štarta v nedeljo. Foto: AAT

Petek začnite v Izoli, kjer bo Manziolijev trg (in palača) že tretjič gostil festival oranžnih vin, enega največjih v svetovnem merilu. S svojimi maceriranimi vini naravne pridelave se bo z več kot 150 vini predstavilo 59 vinarjev iz šestih držav (vključno z gruzijskimi, ki veljajo za pravina), ob njih pa še 20 kulinaričnih ponudnikov, od Skaručne in domačije Klinec do Zemona in Fonde.

"Festival oranžnih vin združuje pridelovalce, ki se obračamo nazaj k zemlji in tradiciji in smo opustili pridelavo s čezmerno uporabo sredstev, ki jih ponujajo multinacionalke. Izolski festival je lepa priložnost, da se enako misleči vinarji predstavimo ljubiteljem naših vin, da se družimo ter utrdimo naša prijateljstva in zaveze," je na tiskovni konferenci povedal istrski vinar Uroš Rojac, udeleženec obeh dosedanjih prireditev v Izoli in obeh jesenskih ponovitev na Dunaju.

ORANŽNA VINA
- VINARJI: Acheronte Wines, Aci Urbajs, Atimo, Batič, Blažič, Brandulin, Bressan, Casa Caterina, Cigoj, Clai, Čotar, Damijan Podveršič, Dario Prinčič, Dolc.1834, Emil Tavčar, Franco Terpin, Gordia, Guerila, Jnk, Kabaj, Kabola, Keltis, Klabjan, Klinec, Korenika&Moškon, La Castellada, Marcus Gruze, Marjan Simčič, Marko Tavčar, Marof, Mlečnik, Montanar, MonteMoro, Movia, Nando, Paraschos, Pipo, Ploder Rosenberg, Podere Pradarolo, Radikon, Raspopovič, Raul Čirola, Renčel, Rodica, Rojac, Ronco Severo, Roxanich, Slavček, Svetlik, Škerk, Štekar, Štemberger Šumenjak, Tauss, Tomac, Vučurević, Zaro, Zidarich.
- GOSTINCI: Agraria (Koper), Belvedur, Barone (Sežana), Café Central (Portorož), Domačija Butul (Manžan), Fioret (Sečoveljske soline), Fonda (Seča), Gostilna Kobjeglava, Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Hiša Torkla (Korte), Istra tartufi, Izolski ribiči, Kendov dvorec (Spodnja Idrija), Kodila (Murska Sobota), Oljarna Hrvatin (Koper), Oljčno olje Morgan (Grintovec), Proarhing (Kočevje), Rizibizi (Portorož), Skaručna, Uroš Klinec (Plešivo).

Festival oranžnih vin, ki veljajo za "četrto", vse bolj uveljavljajočo se vinsko barvo, se bo začel ob 14.30 s slovesnim odprtjem v cerkvi sv. Marije Alietske, pokušnja na Manziolijevem trgu in v Manziolijevi palači pa bo potekala med 15. in 21. uro.

Brda in vino
Vino in spremljajočo kulinariko bodo počastili tudi v Goriških brdih na tradicionalni prireditvi Brda in vino, kjer se bo v Šmartnem zbralo 28 briških vinarjev, vključno z imeni, kot so Simčič, Ščurek, Radikon in Movia. Na festivalu bodo obiskovalci lahko okušali tudi številne pomladanske briške jedi in pokusili tamkajšnja olivna olja.

Za jedačo bodo poskrbeli tako vrhunski domači gostinci (Belica, Hiša Marica) in goriški težkokategorniki (Dam, Pikol) kot tudi gostje iz sosednje Italije (z Michelinovo zvezdico nagrajena La Subida Joška Sirka) in Ljubljane (restavracija JB).

Vstopnina za prvi dan, v soboto, ko bo program trajal od 12.00 do 20.00, je 45 evrov, kar vam omogoča pokušino vin in jedi, drugi dan, ko vrhunske kuharje zamenjajo krajevni pridelovalci in kmetje na tržnici briških izdelkov, pa je vstop brezplačen.

BRDA IN VINO
- VINARJI: Na bregu (Marinič, Šmartno v Brdih), Čarga 1767 (Pristavo), Belica (Medana), Vina Sosolič (Zali Breg), Vina Simčič – Marjan Simčič (Ceglo), Ščurek (Plešivo), Movia (Ceglo), Vina Pulec (Plešivo), Vino Šibav (Neblo), Kmetija Moro (Vipolže), Vinska klet Goriška brda (Dobrovo), Vinogradništvo in turizem Štekar (Snežatno), Emeran Reya (Kozana), Valter Sirk (Višnjevik), Vinarstvo Bregar (Dolnje Cerovo), Peršolja vina iz Brd (Kozana), Iaquin (Vipolže), Vina Aleksander (Medana), Domenis Dejan (Šlovrenc), Silveri (Neblo), Konzorcij Brda, Vinska klet Ferdinand (Kojsko), Vina Ronk (Vipolže), Kmetija Benedetič (Vipolže), Domačija Radikon (Kozana), Reja Silvan in Borut (Kozana), Ronc Soreli, Navacuzzo (Prepotto, Italija), Colli Orientali (Corno di Rosazzo)
- GOSTINCI: Gostišče Turn (Šmartno v Brdih), Hiša Marica (Šmartno v Brdih), Hotel San Martin (Šmartno v Brdih), Belica (Medana), Restavracija Panorama (Hotel Kozana, Kozana), Hotel Venko (Neblo), Vinogradništvo in turizem Štekar (Snežatno), Turistična kmetija s prenočišči Breg (Breg pri Golem Brdu), Gostilna Peperoncino (Neblo), Restavracija JB (Ljubljana), Restavracija Dam (Kromberk), Restaurant Pikol (Nova Gorica), Fonda (Piran), Ribogojstvo in ribištvo Faronika (Tolmin), La Subida (Cormons/Krmin, Italija), Osteria-gostilna Koršič (San Floriano, Italija), Villa Nachini (Corno di Rosazzo, Italija).


Po poti Alpe-Adria

Če vas bodo noge v nedeljo še držale, je ob 8.00 v Neblu v Brdih start pohodniške poti Alpe Adria Trail, ki se ta konec tedna tudi uradno odpira. 10 kilometrov dolg pohod po 30. etapi AAT-ja bo trajal do 16. ure, s številnimi vmesnimi postanki s kulinaričnim in kulturnim programom, potem pa vas organizatorji vabijo, da dan končate s kozarčkom ali dveh na prireditvi Brdo in vina.

Alpe Adria Trail, ki prestopa meje treh dežel, je med najboljše nove pohodniške poti v aktualni številki uvrstil tudi National Geographic.