Na Sabotinu je ob 21. uri znova zažarel napis Tito. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Na Sabotinu je ob 21. uri znova zažarel napis Tito. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Sabotin, Tito
Enkrat Tito, drugič Janša. Foto: Mojca Dumančič

Na slovenski strani so pred kratkim obnovili napis Tito, danes ponoči pa so neznanci kamenje premetali v napis JJ, je poročala dopisnica TV Slovenija Mojca Dumančič. A se privrženci napisa, člani Primorskih puntarjev in Sekcije Maj '45, niso pustili in so danes vse popoldne znova premetavali kamenje in uspelo jim je postaviti star napis Tito.

Kot je poročala Mojca Dumančič, se je zvečer ob njem zbralo okoli dvesto ljudi na slovesnosti, ki jo na predvečer Dneva zmage že deset let pripravlja novogoriška borčevska organizacija. Slavnostni govornik je bil član predsedstva Združenja zveze borcev Milan Gorjanc. Nekaj pozdravnih besed je izrekel tudi predstavnik Slovenskih puntarjev, za glasbeni utrip je poskrbel raper Darko Nikolovski. Baklajade so bile na več koncih Primorske. Napise TITO so pred 9. majem, pred Dnevom zmage nad nacizmom in fašizmom, z baklami razsvetlili še na treh primorskih hribih - nad Renčami, Bukovico in Dekani.
Spoštovanje do različnosti?
Zaradi napisa je nastala tudi iniciativa 71 javnih osebnosti z Goriškega, ki je postavljanje napisa Tito ostro obsodila. "Tu ne gre za različna mnenja o zgodovinski vlogi diktatorja Tita, ki so v svobodni družbi popolnoma normalna. Tu gre za enostransko nasilno prilaščanje javnega prostora in grob poseg v naravo z namenom, da se povzdiguje diktatorja, čigar režim je pri številnih sodržavljanih povzročil strahovito trpljenje," so zapisali v svoji izjavi pred dobrimi tremi tedni.

Namigovanja Darka Žnidarčiča, predsednika sekcije Maj '45 pri območnem združenju NOB Nova Gorica, da za nočno akcijo stojijo prav »strici iz ozadja – podpisniki te peticije, izvrševalci pa so praznoglavci«, ti ostro zavračajo, da bi bili kakor koli vpleteni, pa je za TV Koper poročala Mariša Bizjak.
Poudarjajo, da so proti kakršnemu koli napisu na Sabotinu. Po njihovem mnenju ga je spremenil »nekdo, ki ima preveč energije«. »Lahko debatiramo o obeležjih, lahko debatiramo o Titu, ampak kar tako delati napise nad mestom in buriti duhove, ko bi se morali ukvarjati s čim pomembnejšim, je neumnost,« je povedal Miha Kosovel, predsednik Društva humanistov Goriške, tudi sam podpisnik peticije.

Žnidarčič po drugi strani ne razume, zakaj bi napis lahko kogar koli motil: »Tito ima zasluge za NOB, za priključitev Primorske, za pariško mirovno pogodbo, za londonski memorandum. Slovenija bi bila za tretjino manjša!« Kot še pravi, si želi le spoštovanje različnosti. »Na drugi strani doline je Sveta Gora. Nisem veren, ampak jo spoštujem,« je dodal Žnidarčič, Kosovel pa odgovarja: »Sveta Gora je tam stoletja in stoletja, ima nek razlog, je neko obeležje, medtem ko je napis Tito le kapric ljudi, ki imajo preveč časa.«